Porez na imovinu nužan, ali treba biti što pravedniji

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2012. u 22:00

Prema sadašnjim propisima, malo poduzetništvo nije motivirano za investiranje

U prostorijama HUP-ova regionalnog ureda Split 5. rujna 2012. održana je sjednica Izvršnog odbora HUP-a podružnice Dalmacija. Na sjednici se razgovaralo o aktualnoj situaciji u gospodarstvu s naglaskom na poreznu politiku. Jedna od tema rasprave bila je i najava novog poreza na imovinu. Helena Budiša, članica Izvršnog odbora i ovlaštena revizorica, kazala je kako su učinci ovog poreza i u EU manji od učinaka PDV-a i iznose svega 0,8% ukupnih prihoda. Troškovi njegove provedbe su veliki jer je prethodno potrebno srediti zemljišnoknjižno stanje, potom procijeniti nekretnine, a tek tada odrediti porez. Zajednički stav Izvršnog odbora je da se podrži uvođenje poreza na imovinu jer je nužan, ali treba biti što pravedniji tako da se imovina ravnomjerno optereti, a da se rad, koji stvara novu vrijednost, rastereti smanjenjem poreza na dohodak.

Fiskalne blagajne
Razgovaralo se i o novom načinu poslovanja i porezne kontrole – fiskalnoj blagajni. “Prihvaćamo fiskalizaciju jer se uvodi red u tržište i na ovaj će način porezno opterećenje biti ravnomjernije raspoređeno te konačno uključiti i one koji posluju u sivoj zoni. S obzirom na hardverske i softverske promjene koje poslovni subjekti moraju napraviti, predlažemo da trošak softvera bude na trošak države, a da ostali troškovi budu primjereni trenutnim mogućnostima poslodavaca”, zaključili su članovi Izvršnog odbora. Jedna od tema bila je i porezni status investicija. Naime, prema sadašnjim propisima samo velike investicije mogu biti oslobođene poreza čime se pogoduje velikim investitorima i/ili velikim tvrtkama. Donesene mjere kojima se zarađena dobit koristi za reinvestiranje i dokapitaliziciju tvrtki iz dobiti ne može se konzumirati sada kada su investicije potrebne, a upitna je njihova primjena i u 2013. (tek tada je i moguća), jer su već sada objavljeni podaci da je dobit poduzetnika upola manja nego lani. Premda je dobit upola manja, poduzetnici žele investirati. Pokretačka snaga društva je malo i srednje poduzetništvo, stoga je zajednički zaključak kako je potrebno stimulirati sve poslovne subjekte, neovisno o veličini, olakšicom za investicije. Sadašnjim propisima malo poduzetništvo nije motivirano ulagati i investirati, a uvođenjem poreznih olakšica na sve investicije u dugotrajnu imovinu, neovisno o iznosu investicije, bili bi motivirani i pokrenuli bi znatan protok sredstava toliko nužan gospodarstvu.

Uvođenje reda
Nakon rasprave o porezima postavilo se i pitanje odgovornosti za rad djelatnika u državnim službama. “Podržavamo uvođenje reda u porezni sustav, nismo ni protiv kontrola poslovanja, međutim želimo vjerovati da je bilo koja inspekcija došla u kontrolu da u dobroj namjeri upozori na minorne pogreške i ostavi prikladno vrijeme za njihov ispravak, a da namjerne pogreške sankcionira. Želimo u kontroli imati vjerodostojnu osobu, koja nije pod političkim pritiskom i da osobe koje kontroliraju rad poslodavaca (u nesankcioniranju očitih prekršaja) odgovaraju za svoj rad kao i svi drugi građani”, kazao je Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora. Na sjednici je dogovoreno i održavanje konferencije za medije na kojoj će biti prezentirani svi zaključci s ove sjednice.

Komentari (2)
Pogledajte sve

porez na imovinu je njihova nužda, koju su primili iz svjetske banke, a koju žele rasporediti po svima nama.. pravedno naravno.. da svatko dobije svoj dio..

porez na extra imovinu je nužan, a oporezivanje svih nekretnina je obična pljačka koju planira SDP protiv hrvatskih građana!

New Report

Close