Podravka bi mogla profitirati zbog veće potražnje za hranom

Autor: Darko Bičak , 07. lipanj 2017. u 07:54
U Katar smo najviše izvozili električne transformatore IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Iz Hrvatske gospodarske komore ističu da ovog trenutka nije moguće konkretno ocijeniti utjecaj na gospodarske tokove u dužem razdoblju.

Kriza na Bliskom istoku gdje su gotovo sve arapske zemlje politički, ekonomski, a i prometno, blokirale Katar mogla bi imati utjecaja i na domaće gospodarstvo. Naime, Hrvatska je zadnjih godina unaprijedila gospodarsku suradnju s Katarom te je lani trgovinska razmjena dosegla 60 milijuna dolara. Štoviše, radi se o jednom od rijetkih trgovinskih partnera s kojim imamo pozitivnu bilancu.

Pozitivna bilanca

Izvezli smo robe, uglavnom transformatora i ostalog elektromaterijala te cjevovodnih uređaja za 56,2 milijuna dolara. Istodobno smo uvezli polimera etilena za 5,6 milijuna dolara. Tijekom travnja tu je bliskoistočnu zemlju posjetila i hrvatska delegacija predvođena Predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, a u kojoj su bili i predstavnici brojnih domaćih tvrtki.

Iz Hrvatske gospodarske komore ističu da ovog trenutka nije moguće konkretno ocijeniti utjecaj na gospodarske tokove u dužem razdoblju.

 

60 milijuna dolara

bila je vrijedna trgovinska razmjena Hrvatske i Katara u 2016.

“Kratkoročno, smatramo da trenutačno stanje neće znatnije utjecati na strateške odrednice gospodarskih aktivnosti Katara pa tako i na aktivnosti hrvatskih tvrtki. Eventualne probleme mogla bi stvoriti nejasna nova pravila suradnje, prvenstveno u smislu transportne povezanosti što bi moglo biti vidljivo kroz prizmu svakodnevnog života u smislu kraćih poteškoća pri opskrbi s hranom, transporta roba i putovanja u/iz Katara”, kažu u HGK.

Zasad probleme ne očekuju niti u udruzi Hrvatski izvoznici (HIZ) izvoznika

“Negativne posljedice za hrvatske izvoznike, a tako i za izvoznike ostalih zemalja, osjetit će se u cjelini, a posebno kod dogovorenih dugoročnih poslovnih odnosa koji zahtijevaju i ljude na terenu“, navode u HIZ-u kojeg vodi čelnik Končara Darinko Bago, tvrtke koja je dosad bila najviše zainteresirana za katarsko tržište.

U travnju se novim ugovorom u Kataru pohvalila i Podravka. Iz Koprivnice podsjećaju da su potpisali dugoročni distribucijski ugovor s tvrtkom Arabian Supplies koja je dio Tadmur Holdinga.

 

Katar nije bitan globalnim tržištima

Europski burzovni indeksi “zacrvenili” su se u utorak, a oslabila je i cijena nafte na 49 dolara zbog bojazni da će bliskoistočna diplomatska kriza potkopati pokušaje smanjenja proizvodnje. Međutim, negativna reakcija na burzama bit će kratkoga daha, smatraju analitičari. “Katar jest bogata država, ali​ BDP Katara u odnosu na globalni BDP iznosi nešto manje od 0,3 posto. Iz tog razloga, globalna tržišta kapitala​ neće značajno negativno reagirati”, ocjenjuje predsjednik Uprave Platinum Investa Igor Gvozdanović.

Rast izvoza

“Naš partner je, nakon prve narudžbe, već izložio Podravkine ključne proizvode na police lokalnih trgovina Carrefour, Family Food Centre, Al Meera itd., a u narednih par dana očekujemo novu narudžbu dijelom i zbog pojačane potražnje za prehrambenim proizvodima u Dohi. Naravno, kompletnu situaciju pratimo s maksimalnom pozornošću, jer inicijalni uspješni komercijalno marketinški koraci mogu biti anulirani ako se prometna blokada proširi i na brodski promet”, ističu u Podravki.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Neviđena glupost, a kojim putem planiraju hranu dostaviti ? Blokiran zračni i pomorski put, možda podzemno ?
Qatar uz Iran nije raspoložen Amerima poklanjati svoja nafta polja za bolji šampanjac i zato su kažnjenji .

New Report

Close