Pliva i PMF osigurali bolju proizvodnju lijekova

Autor: Marija Crnjak , 06. travanj 2016. u 08:01
Povezivanje znanosti i biznisa/Thinkstock

Prošli smo strašnu administraciju u provedbi, požali se Ernest Meštrović, viši direktor Plivina R&D-a

Zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) uz potporu Plive i EU fondova dovršio je projekt razvoja novih metodologija za kontrolu procesa proizvodnje lijekova Met4Pharm. Projekt je vrijedan 7,4 milijuna kuna, a omogućit će efikasniju i jeftiniju proizvodnju, dodatan izvor prihoda za fakultet, kao i razmjenu znanja.

U sklopu projekta koji je dobio šest milijuna kuna iz strukturnih fondova nabavljen je uređaj za nuklearnu magnetsku rezonanciju (NMR), jedinstven u regiji, u Plivinu Istraživanju i razvoju zaposlena su tri stručnjaka koji su prošli edukaciju kroz projekt te su u izradi tri doktorske disertacije. Partneri na projektu u utorak su istaknuli da je riječ o rijetkom primjeru suradnje znanstvene institucije s industrijom u Hrvatskoj, upozorivši pritom na velik problem birokracije, koja je projekt gotovo zaustavila.

 

Furjan

Pliva je lani u R&D uložila 75 milijuna dolara, što je petina ulaganja na razini Hrvatske.

"Vrlo mali broj ovakvih uređaja instaliran je u svijetu, pogotovo u službi stvarnih potreba tržišta, što je samo jedna od brojnih prednosti projekta. Moramo, međutim, spomenuti strašnu administraciju kroz koju smo prošli u provedbi. Administracija nam reže krila koja bi nam trebala za ovakve projekte", istaknuo je Ernest Meštrović, viši direktor Plivina R&D-a i koordinator projekta. Voditelj projekta Predrag Novak s Kemijskog odsjeka PMF-a najavio je osnivanje Regionalnog NMR centra, u koji će se uključiti Ljubljana, Zagreb i Graz.

Istaknuo je da je NMR konkurentan proizvod koji može odmah na tržište, mogu ga koristiti sve industrije koje provode kemijske sinteze, od prehrambene do naftne. Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive, istaknuo je da je Pliva u prošloj godini u istraživanje i razvoj uložila 75 milijuna dolara, što je petina ulaganja na razini Hrvatske. "Ovo je primjer kako se može postići odlična suradnja između znanstvenih institucija i kompanija, kao i pribaviti novac iz EU.

 

7,4mil.

kuna vrijedan je projekt Met4Pharm PMF-a i Plive

Usto što proizvodi lijekove, zaboravlja se da je Pliva, odnosno Teva, i inovativna kompanija", kazao je Furjan. Na predstavljanju projekta bio je ministar znanosti Predrag Šustar, koji je istaknuo da država mora biti poput nogomentnog suca: nevidljiva ako dobro obavlja svoj posao. "Moderna se država mora što manje miješati u projekte te omogućavati što jednostavniju provedbu. Još smo u tranziciji i te zadaće nisu dovoljno definirane, na tome ćemo raditi", istaknuo je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close