Pleternica osigurala više od milijun eura za razvoj tvrtki

Autor: Ksenija Kale , 28. svibanj 2012. u 22:00

Grad je već zaprimio deset prijava poduzetnika zainteresiranih za useljenje u poduzetnički centar, čija bi gradnja trebala biti završena do lipnja iduće godine

Grad Pleternica je iz pretpristupnog programa EU IPA IIIC nepovratno dobio 623.000 eura za projekt Tehnološko-inovacijskog centra s inkubatorom za razvoj ruralnoga gospodarstva i poduzetništva. Tim projektom, čija je ukupna vrijednost veća od milijun eura, želi se unaprijediti konkurentnost gospodarstva na tom području poticanjem inovacija i korištenjem suvremene tehnologije te potaknuti stvaranje radnih mjesta.

Projekt je počeo u prosincu 2010., a radovi su krenuli tek u svibnju ove godine. Potpuno izgrađen i opremljen inkubator trebao bi biti otvoren do lipnja sljedeće godine. Antonija Jozić, zamjenica gradonačelnika Pleternice, pojašnjava da, iako je projekt potpisan još preklani, radovi nisu mogli početi prije jer su na natječaju za izvođača radova sve ponude bile skuplje od planiranih sredstava. “U dogovoru s delegacijom Europske unije krenuli smo u raspisivanje novog natječaja i nakon što su na tom natječaju ponude bile veće od predviđenog iznosa, krenuli smo u izmjene odredbi ugovora i povećanje iznosa sufinanciranja te produženje roka provedbe projekta koji će umjesto predviđenih osamnaest trajati 30 mjeseci te koji umjesto planiranih 830.800 eura stoji više od milijun eura”, kaže Jozić. Dodaje kako će zahvaljujući tom projektu izgraditi infrastrukturu za poduzetnike početnike koji dobivaju poslovni prostor, mogućnost za edukaciju i pomoć oko prvog nastupa na tržištu. Prve tri godine u poduzetništvu su najteže, a praksa pokazuje da se upravo u tom vremenu gasi najveći broj tvrtki jer se poduzetnici unatoč dobroj ideji ne uspiju snaći na tržištu. Cilj projekta je povećati zapošljavanje na području grada Pleternice, ističe Jozić. “U osmišljanju projekata uvijek je važno biti drukčiji od ostalih jer se na nekim specifičnim sitnicama mogu dobiti dodatni bodovi. Već imamo deset zainteresiranih tvrtki za naš inkubator. Poduzetnicima početnicima isprva se najam neće naplaćivati”, kaže Jozić. Iskustvo u pripremi i provedbi ovoga projekta EU smatra pozitivnim pogotovo uzme li se u obzir da Pleternica u okviru pretpristupnih fondova EU uspijeva osigurati sredstva za projekte za koje je gradski proračun premali. “Godišnje na području grada imamo investicije u vrijednosti od 50 milijuna kuna, a nekada i više, a naš izvorni proračun iznosi 5,5 milijuna kuna i zato se javljamo na natječaje sa spremnim projektima”, napominje zamjenica gradonačelnika.

O inkubatoru

‘Pink ured’ za početnike
U poduzetničkom inkubatoru predviđeni su uredi za poduzetnike početnike, prostor za hale, konferencijska dvorana, poduzetnički centar u kojemu će poduzetnici početnici moći dobiti potrebne informacije te “pink ured” namijenjen poduzetnicama početnicama.

Povoljni uvjeti
Namjera je da poduzetnik kroz taj inkubator raste i razvija se, a ako opstane na tržištu, možemo mu ponuditi povoljne uvjete za kupnju zemljišta u našoj potpuno opremljenoj industrijskoj zoni uključujući sve priključke, od struje, vode, telefona i plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close