Od velikih samo Konzum, Plodine, Metro, Billa i Tommy 2012. završili u plusu

Autor: Danijela Jozić/VLM , 17. svibanj 2013. u 19:00
Na popisu deset najvećih prošle su godine pozicije popravili Lidl, Spar i Tommy

Domaći trgovci lani su u pravilu bilježili dobit, a jedino je Dinova Diona u vlasništvu obitelji Gavrilović iskazala minus.

Na popisu deset najvećih trgovačkih lanaca za 2012. godinu mjereno po prihodu nalaze se isti protagonisti kao i godinu ranije, s tim da je dio njih promijenio pozicije.

To se može isčitati iz publikacije "1000 najvećih" koju su izdali Lider i Fina i gdje se prvi put vide rezultati svih trgovaca za 2012. godinu. Za po jedno mjesto skočili su Lidl (sad je treći), zatim Spar (zauzima šestu poziciju) te splitski Tommy (osmo mjesto). Lidl bilježi i najveći organski rast prihoda od 8,8%, potom Plodine (7%) dok je rast splitskog lanca Tommy od čak 36% rezultat preuzimanja Kerumovih dućana u nekoliko županija. Najveći na listi – Agrokorov Konzum lani je stagnirao s prihodima, a najveći pad prihoda bilježe Metro Cash&Carry i Mercator H i to za oko 11 posto. Za po jedno mjesto pali su Mercator H, Metro Cash&Carry i Billa. Iako je Lidl sad treći, ukoliko mu se pribroje prihodi Kauflanda s obzirom da je riječ o istoj grupi (njemački Schwarz) to je ukupno više od 5,1 milijardu prihoda lani što znači da su drugi na listi. Polovica kompanija na listi bilježi gubitak: skoro svi strani lanci izuzev Metroa koji je iskazao dobit od 21,6 milijuna kuna (ona je doduše smanjena za čak 75 posto).

Najveći minus iskazao je Mercator H povećavši gubitak za više od 354 milijuna kuna. O problemima poslovanja u Hrvatskoj govorila je i Uprava slovenske grupe na čelu s Tonijem Balažičem prije nekoliko mjeseci kad je rečeno da su ranije akvizicije Getroa i Presoflexa najviše kumovale padu rezutata zadnjih godina. Domaći trgovci bilježe dobit, a jedino je Dinova Diona u vlasništvu obitelji Gavrilović  iskazala minus od 5,86 milijuna kuna (to je i povećanje gubitka u odnosu na 2011. godinu).Inače, zanimljivo je da su odmah nakon deset najvećih na ljestvici na 11. i 12. mjestu još dva domaća lanca: omiški Studenac i križevački KTC. Prvi ima prihod od 1,12 milijardi kuna a drugi od 1,1 milijardu. Oba su lanca poslovala u plusu s tim da je važno naglasiti da je Studenac u vlasništvu poduzetnika Josipa Milavića ostvario zapravo najveći rast prihoda od 13% u odnosu na godinu ranije a uz snažnu dobit od gotovo 62 milijuna kuna.

Studenac tako ima najveći dobit u odnosu na prihod u usporedbi sa svim lancima i ona iznosi 5,5 posto.Najveći pad dogodio se trgovačkom lancu Kerum koji se prijašnjih godina ubrajao među najveće a sad je prema podacima za 2012. njegov prihod prepolovljen i iznosi tek pola milijarde kuna. Dio objekata je od Keruma na podrčju dalmatinskih županija preuzeo Tommy, a Kerum je i tijekom ove godine nastavio s prodajom trgovina zagrebačkoj Prehrani, Studencu, Gavriloviću i Riboli. Ukupno gledano, slika najvećih trgovaca u Hrvatskoj nije se dramatičnije promijenila iako se posljednjih godina stalno najavljuje konsolidacija tržišta. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne kvare trgovci kapitalizam, kapitalizam kvari trgovce:

http://ideamislinavas.blogspot.com/

New Report

Close