Od sutra teče mandat novim članovima Uprave Petrokemije

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2013. u 13:43
Željko Lukunić/PIXSELL

Nadzorni odbor Petrokemije je na današnjoj sjednici donio odluku kojom se utvrđuje da 6. rujna 2013. prestaje mandat predsjednika Uprave Petrokemije Josipa Jagušta.

Nadzorni odbor Petrokemije je na današnjoj sjednici donio odluku kojom se utvrđuje da 6. rujna 2013. prestaje mandat predsjednika Uprave Petrokemije Josipa Jagušta i člana Uprave Žarka Rijetkovića, priopćeno je na Zagrebačkoj burzi.

Nadzorni odbor je imenovao Dragana Marčinka, dipl. ing iz Samobora predsjednikom Uprave i Nenada Zečevića, dipl. ing. iz Kutine članom Uprave Petrokemije. Mandat imenovanim članovima Uprave počinje teći dana 7. rujna 2013. godine i traje do 6. rujna 2017. godine, stoji u priopćenju.  

Komentari (4)
Pogledajte sve

Koliko god je ovo ozbiljna tema, bit će interesantno pratiti "kud plovi ovaj brod".

Plovi u samo jednom pravcu, pravcu prema kojem su plovili monogi industrijski brodovi u RH. Obezvrijedi pa prodaj “spasitelju” uz ,normalno, dobru proviziju. Ništa novo i bezbroj puta viđeno.

Dugo nisam imao za potrebu komentirati događanja vezana uz Petrokemiju iz Kutine. Sve što sam o tome imao reći, izrekao sam kroz nekoliko komentara na članke objavljene u prvom polugodištu 2013.
Zadnje što sam komentirao su aktivnosti vezane za dokapitalizaciju i tada, prvi puta nedvojbeni stav vlade, da u istoj želi aktivno sudjelovati. Obzirom na osobni stav, da predložena rješenja, ako se dosljedno “bez fige u džepu” budu provela, u konačnici daju velike izglede na dugoročno kvalitetno riješenje za ovo društvo (restrukturiranje i potom privatizacija, sa kontrolnim paketom u državnom vlasništvu).
Iako je u međuvremenu objavljeno nekoliko članaka koji su zaslužili “komentare”,kao što sam prethodno izrekao, nisam komentirao, na određeni način dajući šansu svima u tom poslu da odrade potrebno za konačni cilj, konsolidacija, restrukturiranje, privatizacija, te pretvorba društva u društvo sa budućnošću.
Zadnja događanja vezana uz društvo i epilog “prvog čina” ove sage objavljena kratko u ovom tekstu, opet su me ponukala na nužan komentar.
Događanja, koja su kulminirala zadnjom sjednicom NO gdje su razriješeni dužnosti predsjednik uprave i član uprave za tehnička pitanja (ovog potonjeg
Vlada je imenovala prije par mjeseci kao svoj odabir)i imenovani novi predsjednik uprave i član uprave za tehnička pitanja nameću mnoga pitanja.
Što to može i zna g. Marčinko, a nezna i nije mogao g. Jagušt i koja je uopće razlika izmađu bivšeg člana uprave za tehnička pitanja g. Rijetkovića i novo imenovanog člana g. Zečevića. I kako je moguće da su se “radnički članovi” NO, tako brzo odrekli g. Jagušta u kojeg su se zaklinjali i prijetili prosvjedima ako ga se smijeni. što je to g. Rijetković učinio ili nije, da su ga se kao petrokemiinog kadra “tako brzo odrekli” i glasovali za novog člana, također iz Petrokemije g. Zečevića.
Ako je bilo jasno da g. Jagušt treba otići, prije svega zbog trogodišnjeg lošeg vođenja društva(a ne zbog njegovog privatnog vlasništva- o tome odlučuju drugi) što je Vlada (čitaj resorno ministarstvo) svo vrijeme čekala.
I ponavljam, kako to da su se radnički članovi NO tako brzo i naprasno odrekli g.Jagušta.
Ima li to ikakve veze sa jednim inkognito doalskom g. Vrdoljaka u Kutinu i neoficijelnim sastankom sa dijelom članova NO, van uobičajenih pravila ponašanja visokog državnog dužnosnika. Fakta su fakta, a kuloari govore da se radi o svojevrsnoj “trgovini” tko i s kime zaključite sami.
Zadnji potezima g. Vrdoljak je preuzeo apsolutno svu odgovornost za sve što se u budućnosti bude s Petrokemijom događalo. Sve račune u buduće treba nositi njemu na naplatu (naravno i pozitivno i negativno)
Neznam samo, tko mu daje pravo, pa i cijeloj Vladi na čelu sa “zbunjenim” predsjednikom, koji se apropo, stalno “kao mali Perica nešto ljuti”, da bez imalo znanja o Petrokemiji, a ista neznanja imaju i svi sada aktuelni članovi uprave (možda nešto više g. Zečević, ali obzirom na godine i dosadašnje iskustvo usko i nedostatno), njenom utjecaju na razvoj grada županije i šire regije, posebno utjecaju na domaću poljoprivredu i globalno svetsko tržište gnojivima odlučuju o Petrokemiji.
Za očekivat je da i g. Zečević također kao i g. Rijetković uskoo kao kolateralna žrtva završi na marginama događanja.
Nova izreka koja kruži je; što gore to dulje
Koliko god je ovo ozbiljna tema, bit će interesantno pratiti “kud plovi ovaj brod”.

Kakav vlasnik (drzava i kvazidrzava u vidu mirov fondova),
takav i Nadzorni odbor, pa i Uprava.
Neki ce reci da nije bitna strucna Uprava nego poslusnici (komesari) koja ce odraditi posao privatizacihe.
Ali i za to treba strucna Uprava.

Bojim se da cemo se nacekati dok dojde do privatizacije, a do tada ce Uprava fino pojest novce dokapa i nece napraviti nista.

Nema te firme koju su spasili Drzava i/ili kvazi drzava u vidu Mirovinskih fondova ili Fondova gospodarske suradnje.

Koji likovi? Pa kakve veze Marčinko ima s umjetnim gnojivima. On bi morao poznavati kupce i dobavljače na ovom tržištu…on bi trebao poznavati tehnologiju proizvodnje umjetnih gnojiva…. Imenuju ljude koji nemaju veze s ovim biznisom u upravu. Propao CEI, stani malo….ops eto njega u Petrokemiju…a prije toga se bavio hranom…jadna ovakva država kad ljude bez ikakvih znanja kao direktore….kakav Vrdoljak takav mu uhljeb. Jadna majka onome tko misli da će ih ovakvi ljudi izvući iz krize. Pa sad razmislite zašto imamo 300000 nezaposlenih…?

New Report

Close