Ne zanimaju nas nekretnine, Mirna može biti istarska Podravka

Autor: Božica Babić , 25. veljača 2014. u 13:33
Valentina Ljubešić, predsjednica Uprave Geneze/ Marko Lukunić/PIXSELL

Strateško partnerstvo s Podravkom nismo odbili jer nikada nije ni ponuđeno. To je dezinformacija kako bi se mediji vrtjeli oko te teze.

Geneza je u Mirni podigla proizvodnju i očekivala prihvaćanje predstečajne nagodbe, no Ministarstvo financija donijelo je odluku koja tvrtku gura u stečaj. Valentina Ljubešić, predsjednica Uprave Geneze, govori o spornim detaljima i planovima. 

 

85posto

proizvodnje Mirna izvozi

Što je bio motiv ulaska Geneze u Mirnu, opstanak i razvoj kompanije, ili je možda dugoročni interes atraktivna lokacija procijenjena na više od 200 milijuna kuna?
Osnovna djelatnost kojom se Geneza bavi u posljednje dvije godine krizni je menadžment. Dakle, naša su svakidašnjica restrukturiranja tvrtki u teškoćama. Trenutačno su to tvrtke iz prehrambene industrije i sektora turizma. Da ovaj posao znamo raditi, najbolje potvrđuju rezultati koje ostvarujemo u Mirni, Milsu, hotelima Helios Faros i Vis. Ti rezultati dodatno govore i o našim ciljevima i interesima, koji su isključivo ozdravljenje djelatnosti, očuvanje radnih mjesta i otvaranje novih. Mirna, o kojoj se posljednjih dana mnogo govori, najbolji je primjer.Od 2012., kad smo preuzeli vođenje kriznog manadžmenta u Mirni, proizvodnju konzervi podigli smo na 20 milijuna, što je četiri milijuna više nego godinu prije, u 2013. postavljen je novi rekord sa 22,7 milijuna konzervi. Danas izvozimo 85 posto proizvoda. U 2013. broj zaposlenih povećan je za 35 posto, odnosno 70 radnika, otkup ribe u 2013. godini za 46 posto. Redovno isplaćujemo plaće i sve svoje obveze podmirujemo u roku. Pritom je važno znati povijest Geneze. Naša tvrtka postoji 16 godina, i kroz to razdoblje razvijala se u nekoliko smjerova. To su obrazovanje, IT i telekomunikacije i pružanje usluga kriznog menadžmenta. Geneza je godinama tvrtka partner HT-a. Socijalno smo izuzetno osjetljivi, zapošljavamo osobe s invaliditetom, za što smo primili i nagradu Ujedinjenih naroda. Ovisno o projektu na kojem radimo, zapošljavamo od 20 do nekoliko stotina ljudi. Naši menadžeri kontinuirano se školuju i sigurno su u rangu svjetskih menadžera.

U kakvom je stanju Mirna bila u vrijeme postavljanja menadžmenta iz Geneze, a kako je završena 2013.? Jesu li to dostatni argumenti da pobijete optužbe ministra Linića koji Vas izravno proziva da imate skrivene namjere? Da ste zainteresirani za nastavak proizvodnje, izričit je Linić, ne biste odbijali strateško partnerstvo s Podravkom.
Nakon svega vjerujem da svi zajedno možemo dobro procijeniti tko ima skrivene namjere. Mi smo pokazali da znamo i možemo s rezultatima koji su naša najbolja referenca. Kada smo ušli u Mirnu, proizvodnja konzervi iznosila je 16,8 milijuna komada, ukupni prihodi bili su 51,5 milijuna kuna. Tu su bila i dugovanja dobavljačima i golemi dugovi ribarima. Ukratko, tvornica je poslovala s gubitkom. Danas, dvije godine kasnije, Mirna je tvrtka koja na vrijeme isplaćuje plaće, nije ni lipe dužna dobavljačima i ispunjava obveze prema državi. Nakon niza godina poslovanja s gubitkom, 2012. i 2013. završene su s pozitivnim rezultatom. Ukupni prihodi u 2012. povećani su za 27 posto, a u 2013. godini, bez obzira na ukidanje poticaja i izlazak iz Cefte, za još dva posto. U te dvije godine Mirna je ostvarila rekordne rezultate i s gotovo sedam milijuna više ribljih konzervi. Teško da sve ovo ide u prilog tvrdnjama ministra Linića. Da je istina ono što ministar tvrdi, zar ne bi bilo logičnije pustiti Mirnu da tone i ostaviti je neka prirodno uplovi u stečaj, kao većina hrvatskih tvrtki? Čemu dizanje proizvodnje ako je želimo ugasiti? Mirnu je s današnjim rezultatima gotovo nemoguće ugasiti. To je osnovni problem određenih interesnih skupina koje su se najmanje 15 godina trudile da dođe do gašenja Mirne. Nisu se mediji i hrvatska javnost digli na noge bez razloga, već zbog toga jer Mirna danas, prvi put poslije 20 godina, posluje bolje od većine hrvatskih tvrtki i puno bolje od mnogih tvornica za preradu ribe u Hrvatskoj, a jedina bi trebala u stečaj. Upravo te nelogičnosti digle su medije i javnost na noge.  Strateško partnerstvo s Podravkom nismo odbili jer nikada nije ni ponuđeno. To je čista dezinformacija kako bi se mediji vrtjeli oko te teze da stvarna priča ne ispliva na površinu. No, naši rezultati najbolje demantiraju sve neistine i razbijaju svaku sumnju u naše namjere. U krajnjoj liniji, zašto sa svojim rezultatima i prihodima ne bismo bili dobar strateški partner? Podravka je div, ali zašto ne bismo stvorili jednu istarsku Podravku? Javno smo rekli: Uzmite zemlju, neka se naprave pogoni u industrijskoj zoni. Nismo mešetari nekretninama, uopće nas ne zanima nekretninski biznis, nego spašavanje djelatnosti. I to smo potvrdili.

Je li Podravka samo zakasnila sa svojim prijedlogom, jer se navodno pojavila tek na zadnjem ročištu, ili doista nije poželjan partner ni Genezi, ali ni Gradu Rovinju?
Geneza je pokazala da isključivo uz svoje znanje i izniman trud radnika i postojeće Uprave može bez ičije pomoći dignuti Mirnu iz pepela. Jedino što smo tražili jest ono što je i drugim tvrtkama u predstečajnim nagodbama omogućeno, drugim tvornicama iz iste branše kao Mirna, koje su poslovale s puno lošijim rezultatima. Ne možemo govoriti je li netko poželjan ako vam taj dosad nije ništa ni ponudio. A do ovog trenutka ni Mirni, ni Fini, ni Nagodbenom vijeću, kao ni javnosti,  nije ponuđeno ništa. Podravka je u ovom slučaju upotrijebljena isključivo kao dimna zavjesa jer ponuda nikada nije stigla, a o njoj se puno govorilo. 

Geneza nije bila ni vjerovnik u predstečajnom postupku, kroz ugovor o poslovnoj suradnji u Mirni samo provodite plan kriznog menadžmenta. Ima li taj ugovor rok trajanja i je li on možda najtanja karika u ovom sukobu s Ministarstvom financija? 
Točno, Geneza nije vjerovnik, ali je Geneza, uz dokazano znanje i konkretne rezultate, spremna uložiti vlastiti novac iz vlastitih prihoda kako bi dokapitalizirala Mirnu. Geneza svojim novcem i svojim znanjem od Mirne može učiniti vodeću tvornicu za preradu ribe u ovom djelu Europe, a iznimni rezultati u protekle dvije godine potvrđuju naše namjere.

Gradonačelnik Rovinja najavljuje da će, pokaže li se da se bitka oko Mirne vodi isključivo radi atraktivne pozicije, žurno izmijeniti urbanistički plan i tu lokaciju rezervirati za gradski park. Što mislite o toj inicijativi?   
Još jedanput želim istaknuti da nas nekretninski biznis uopće ne zanima, važno je očuvanje proizvodnje i radnih mjesta. Mi ćemo ribu znati prerađivati i prodavati i tamo i ovdje.

Je li istina da su DORH i USKOK ušli u Genezu?
Ne, no na Genezina vrata već je jutro nakon nastupa na HTV-u pokucala Porezna inspekcija. Čudna je vremenska podudarnost najava dolaska porezne i mog nastupa na javnoj televiziji, u kojem sam jasno ustvrdila da je upravo Ministarstvo financija glasovalo negativno i time odlučilo Mirnu poslati u stečaj. Naravno da sam se pod dojmom te koincidencije zapitala što je sljedeće: je li možda kriminalizacija mene i tvrtke sljedeći korak? No, dopustite mi da i ovom prilikom poručim svima kako neću odustati od spašavanja djelatnosti Mirne i 252 radna mjesta. Radit ćemo i dalje i novim rezultatima potvrditi da smo bili i jesmo u pravu.

Geneza drži i splitsku mljekaru Mils, koja je također na atraktivnoj morskoj lokaciji. Britanski Salford dugo je ustrajavao u tvrdnji kako je kupio Mils te da proizvodnju seli u poslovnu zonu u Sinj. No, Salford se od lani više ne spominje, već Geneza je, a i Mils, ušala u prestečajnu nagodbu. Možete li što reći o ishodu tog postupka, odnosno o budućnosti Milsa?
Priče o Milsu i Mirni nisu iste. Iz nekoliko razloga Mils je u znatno lošijoj situaciji i tamo je stečaj izgledan. Čeka se odluka Trgovačkog suda u Splitu o postupku stečaja nad Mils mljekarom Split zbog iznimno velikih dugovanja koja su već u trenutku našeg dolaska, temeljem ugovora o kriznom managementu u Milsu, bila veća od 100 milijuna kuna, uz dugogodišnju neprekidnu blokadu, pa je za očekivati da će sud takvu odluku i donijeti. Unatoč tome, mi s našom tvrtkom Mils Blago Dalmacije, kupljenom s ozbiljnim dugovanjima i u potpunosti restrukturiranu, nastavljamo proizvodnju. Iskazali smo vrlo jasno interes i za preuzimanje radnika i za nastavak suradnje s kooperantima, dobavljačima i lokalnom zajednicom. Tijekom proteklog razdoblja i tu smo ostvarili kvalitetne rezultate: znatno smo povećali prodaju sa zatečenih samo 7000 litara na čak 30 tisuća litara na dan. I tu smo uspjeli sanirati zatečene dugove, kao i podmiriti dugove ključnim dobavljačima Milsa, među kojima je i 50-ak malih kooperanata koji isporučuju mlijeko za proizvodnju, ali i ostalim dobavljačima sirovina, kako bi se nastavila proizvodnja u Mils Mljekari Split. Konkretno, rezultate prodaje u 2011. u iznosu 20,8 milijuna kuna u 2012. podigli smo na 32,8 milijuna, a u 2013. na 38,8 milijuna kuna.Zadovoljni smo i suradnjom s lokalnom zajednicom, nedavno smo s klubom Hajduk pokrenuli i novi brend – Hajdučku liniju mliječnih proizvoda. Ovom prigodom pitam Ministarstvo financija koja je to još tvrtka u Hrvatskoj, uz Genezu, uspjela iz pepela dignuti prehrambenu tvornicu, očuvati proizvodnju, radna mjesta i kroz istu proizvodnju zapošljavati nove ljude? Dokazali smo da smo kvalitetan partner i stoga ne možemo dopustiti da se naši rezultati, kao i iznimni rezultati i zauzimanje svih zaposlenika u tvrtkama s kojima smo ih ostvarili, obezvređuju. I upravo zato i dalje ćemo nastaviti aktivno sudjelovati u ozdravljenju hrvatske proizvodnje i očuvanju radnih mjesta te kvalitetnim rezultatima potvrditi da se u Hrvatskoj i te kako može uspješno baviti proizvodnjom.

Dobra strana javne pozornosti

Sindikalac Šimo Orešković najprije je odbijao stečaj i najavljivao bitku za očuvanje svih radnih mjesta, a sada ocjenjuje kako je "stečaj najbolje rješenje za Mirnu i jedini način da se izbjegne mogućnost da odlučuju vlasnici koji su uništavali tvornicu". 

Zašto je promijenio mišljenje, morat ćete pitati njega. Mi smo i prije sedam mjeseci, odnosno 210 dana trajanja prestečajne nagodbe, tvrdili, a tvrdimo i dalje, kako je za Mirnu najbolje da Ministarstvo financija dade zeleno svjetlo predstečajnoj nagodbi. Upravo kroz taj program može se onemogućiti utjecaj starih vlasničkih struktura koje su uništavale tvornicu. Drago mi je što su oči javnosti uprte u Mirnu jer će se teže provući nečiji osobni interesi i ugroziti 252 radna mjesta, kao i budućnost ribara koji na 50 brodova zapošljavaju više od 400 članova posada, što govori da budućnost gotovo 1000 obitelji ovisi o Mirni.

Komentari (4)
Pogledajte sve

ljudi pogledajte samo tu facu , ako laže koza nelaže rog ,to je strvinarka koja samo grabi i nebira

Daj samo jedan primjer koga je prevarila. Ona je jedna od rijetkih osoba koja u današnaje vrijeme daje redovito plaće i ljudi su zadovoljni. Bez ikakvih argumtima pišeš ovakve gluposti. Dajte se malo osvjestite i prestanite vjerovati nekome ko se bori samo za vlast. Ovoj državi treba proizvodnja a ne marine za jahte koje su ljudi u vladi kupili našim novcima. Ti si običan neradnik koji ne želi raditi pa si zato i takav zločest. Od ljudi kao ti koji čekaju da mu država da nešto od takvih ljudio država propada.

ajde daj koji link[emo_smijesak]natuknicu bilo što?[emo_cool]

Novinari, raspitajte se malo bolje tko je Valentina i kakav je trag ostavila u svojoj bivšoj sredini u Hrvatskoj iz koje je pobjegla jer je prevarila stotine ljudi ….

New Report

Close