Nakon rasta, dionica Podravke pala i vrijedi kao 
prije pet godina

Autor: Agencija VLM , 02. prosinac 2014. u 14:42
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

Stjecanje kontrole nad rovinjskom tvornicom za preradu ribe Mirnom nije utjecalo na rast vrijednosti koprivničke grupacije.

Stjecanje kontrole nad rovinjskom tvornicom za preradu ribe Mirnom nije utjecalo na rast vrijednosti koprivničke prehrambeno-farmaceutske grupacije Podravke, iako se to moglo očekivati.

Mirna

Jučer se dionicom trgovalo na razini od oko 290 kuna, pa i ispod toga, čime je nastavljen pad cijene dionice od konca rujna ove godine, kada je ona bila na 345 kuna, najviše u prethodnom trogodišnjem razdoblju, u kojemu je bilježen uglavnom kontinuirani rast.

U ovome trenutku, tako, vrijednost dionice koprivničke kompanije sada je otprilike na razini otprije pet godina. Na prvi dan prosinca 2009. godine dionicom se trgovalo po cijeni od oko 280 kuna.

Preuzimanje Mirne u svakom je slučaju pozitivan završetak priče koja je Podravku opterećivala kao jedan od repova poznate afere Spice. Možda to trenutačno nema efekta na vrijednost kompanije zbog toga što se rovinjskom tvornicom bavi pravosuđe te Podravka još nije u cijelosti preuzela uzde u svoje ruke.

Pozitivnog efekta na cijenu dionice također nisu imali ni poslovni rezultati za prvih devet mjeseci, koje je poslovodstvo plasiralo u pozitivnom ozračju.

Strategija

Kao glavno njihovo obilježje kompanija je istaknula rast prihoda od prodaje na inozemnim tržištima od 3,6 posto te zadržavanje bruto marže na istoj razini kao i u prvih devet mjeseci prošle godine, i to, kako je navelo poslovodstvo, usprkos iznimno složenoj tržišnoj situaciji. U sjeni su tako ostali manje uspješni pokazatelji poslovanja poput nešto smanjenih prihoda i priličnog povećanja zaliha (1200 posto).

Mnogi se analitičari slažu kako je beskompromisno restrukturiranje kompanije, koje je pokrenula aktualna uprava postavljena koncem veljače 2012. godine, imala pozitivnog efekta prije svega na efikasnost kompanije. Zbirno gledajući, u nepune tri godine ostvarena je neto dobit od oko 110 milijuna kuna. I vlasnici, među njima kao najveći obvezni mirovinski fondovi i država, neprestance iskazuju zadovoljstvo smjerom u kojem ide koprivnička kompanija.

Ipak, sadašnjim tempom teško će se ostvariti petogodišnja strategija grupacije, koja govori o sedam milijarda kuna ukupnih prihoda u 2017. godini. Strategijom se predviđaju akvizicije i očekuje se da Podravka na tom polju učini prvi korak.

Komentirajte prvi

New Report

Close