Nakon dvije godine restrukturiranja HŽ Putnički prijevoz očistio bilancu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2014. u 13:42
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nakon dvije godine provođenja Programa restrukturiranja HŽ Putnički prijevoz očistio je bilancu, gubitak je pokriven na teret kapitala, a u 2014. godini provedena je dokapitalizacija društva, izvijestili su danas iz te tvrtke.

Nakon dvije godine provođenja Programa restrukturiranja HŽ Putnički prijevoz očistio je bilancu, gubitak je pokriven na teret kapitala, a u 2014. godini provedena je dokapitalizacija društva, izvijestili su danas iz te tvrtke.

Financijski dokumenti HŽ Putničkog prijevoza prihvaćeni su na jučerašnjoj sjednici Skupštine – prihvaćen je rebalans Poslovnog plana za 2014. i donesen Poslovni plan za sljedeće četverogodišnje razdoblje. Uz to prihvaćeni su i Izvješće o stanju društva i Izvješće neovisnog revizora za 2013. godinu.

HŽ Putnički prijevoz 2013. je završio s gubitkom od 362,2 milijuna kuna, preneseni gubitak prethodnoga razdoblja iznosio je 416 milijuna kuna, odnosno akumulirani gubitak iznosio je 778,2 milijuna kuna.

Kako navode iz HŽ Putničkog prijevoza, gubitak je nastao zbog povećanja troškova trasa i održavanja, plaćanja energenata čiji trošak do 2012. nisu snosili operateri, kao i smanjenih prihoda od subvencija za poticanje željezničkog prijevoza, rezerviranja sredstava za isplatu otpremnina za radnike do kraja 2018. i sudske sporove, ispravka vrijednosti udjela ovisnih društava te otpisa vrijednosti dva teško oštećena vlaka.

Gubitak je pokriven na teret kapitala (kapital i pričuve) pa je tako očišćena i izvršena stabilizacija bilance uz realni prikaz stanja, ističu iz tvrtke.

U 2014. godini provedena je dokapitalizacija društva u iznosu od 278 milijuna kuna. Temeljni kapital tvrtke sada iznosi 75,6 milijuna kuna, a u sljedećem razdoblju očekuje se i druga dokapitalizacija u iznosu od 250 milijuna kuna. Na kraju godine očekuje se gubitak od oko 17 milijuna kuna, a u sljedećem razdoblju pozitivno poslovanje. navode iz HŽ Putničkog prijevoza.

Napominju kako Uprava tvrtke nastavlja provoditi smjernice Programa restrukturiranja za razdoblje od 2014. do 2019., kojima će biti ostvarene pretpostavke za postizanje održive konkurentnosti HŽ Putničkog prijevoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close