Na temeljima Dalekovoda stvara se novi građevinski div

Autor: Suzana Varošanec , 21. srpanj 2013. u 22:00
Vlado Čović, vlasnik Zagreb Montaže i tvrtke Dalmarina koja preuzima Dalekovod/H. Jelavić/VL

Na današnjoj skupštini dioničara preko 75 posto vlasništva treba prijeći u ruke tvrtke Konsolidator.

Za danas je zakazana dionička skupština Dalekovoda na kojoj većinsko vlasništvo nad tvrtkom trebaju steći Fond gospodarske suradnje (FGS) Nexus Private Equity Partneri i Dalmarina, tvrtka u vlasništvu Zagreb Montaže Vlade Čovića.

 

50milijuna

kuna investirat će Čovićeva Dalmarina

Začetak je to velike reorganizacije u građevinskom sektoru s ciljem stvaranja snažnog građevinskog holdinga u kojem će biti i IGH. Na temelju skupštinskih odluka koje se očekuju – smanjenja temeljnog kapitala i dokapitalizacije – preko 75 posto Dalekovoda treba prijeći u ruke novog vlasnika – tvrtke Konsolidator. Riječ je o novom subjektu u većinskom vlasništvu navedenog FGS-a, u kojem manjinski udio drži spomenuta Dalmarina iz Zagreb Montaža Grupe. Srazmjerno udjelu u Konsolidatoru, Nexus će u Dalekovod uložiti 100 milijuna kuna, dok će Dalmarina investirati 50 milijuna kuna. Konsolidatoru je prošlog tjedna za mjesec dana produljen rok obvezujuće ponude za dokapitalizaciju Dalekovoda u iznosu od 150 milijuna kuna.

Po novome Dalekovod ima na raspolaganju rok do 31. kolovoza za odluku o ponudi, potvrdio je Vlado Čović. No, drugi važni događaj koji odmah slijedi zbiva se već sutra na Trgovačkom sudu u Zagrebu: sklapanje predstečajne nagodbe Dalekovoda s vjerovnicima. Sudac tog suda Mislav Kolakušić zakazao je za 23. srpnja ročište radi potvrđivanja predstečajne nagodbe Dalekovoda, a nakon postupka koji je proveden pred Financijskom agencijom. Posrijedi je, međutim, prvo veliko ročište pred sudom po tzv. starom predstečajnom zakonu koji nije tražio da se već na Fini vjerovnici usuglase oko teksta nagodbe, već samo o planu financijskog restrukturiranja. S obzirom na činjenicu da se radi o krupnom slučaju s velikim brojem vjerovnika, na sutrašnjem sudskom ročištu vidjet će se jesu li vjerovnici spremni izglasati nagodbu, iako će tek na sudu saznati kako ona izgleda.

Što se sudova i njihove uloge u nagodbi tiče, iz dosadašnjih postupaka na Trgovačkom sudu u Zagrebu ipak se dade nazrijeti da sud neće nužno prihvaćati svaku nagodbu, nego će ju po potrebi vrati na ispravak Fini (slučaj Autronic grupe), a vrlo je moguće i odbijanje prijedloga nagodbe. Upravo je sudac Kolakušić nedavno odbio izdati rješenje o prijedlogu nagodbe za Industrogradnju, i to iz više razloga. Suci zagrebačkog Trgovačkog suda, kako doznajemo, usuglasili su se da ono što je na Fini prihvaćeno ne mora biti sveto pismo.

U slučaju Dalekovoda, tvrde naši izvori, kako stvari stoje nema bojazni za vjerovnike: na sudskom ročištu ne moraju biti prisutni svi vjerovnici čije su tražbine utvrđene u postupku pred Finom, čak niti svi oni koji su prihvatili plan. Dovoljna će biti zakonska većina od dvije trećine glasova, odnosno 66,6 posto. Kako kažu naši izvori, niti će suci sputavati postupak okonačan pred Finom, niti se vjerovnici trebaju bojati da će izgubiti prava ako su glasali protiv plana. Njihove su tražbine utvrđene i trebaju biti namirene prema izglasanom planu. 

Čović: dioničari bez straha

Mali u drugom krugu dokapitalizacije

Jedno od pitanja u slučaju Dalekovod jest odnos s malim dioničarima koji trenutno drže oko 45 posto vlasništva, a nakon dokapitalizacije past će na 12-ak posto. Njih zanima hoće li Konsolidator ispoštivati odluke iz postupaka pred Finom i sudom, s obzirom da ta tvrtka nije bila stranka u postupku pa je formalno ne obvezuju prethodne odluke. Brine ih zakonsko rješenje da kod preuzimanja tvrtki u predstečajnom postupku nema obveze javne ponude. "Mali dioničari su ni krivi ni dužni došli u ovu poziciju. Poručujem da imamo ozbiljne namjere u pogledu njihova uključivanja u drugi krug dokapitalizacije pod istom uvjetima", kazao je Čović.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Na losim temeljima se kuca ne gradi.Prvo procesuirat sav kriminal u dalekovodu od privatizacije do danas pa onda mozemo dalje. Dokle god se ekipa iz aleje velikana na celu sa bosanskim ekonomskim guruom bezbrizno sunja po razno raznim parkovima i telegrafima umjesto da sere u gace od straha dalekovod nece naprijed. Jedina svijetla tocka u prici oko Dalekovoda u zadnjih godinu dana je bio pritvor Luke Milicica na zalost ne za kriminal pocinjen u Dalekovodu.Osobno sam navijao da mu se i ostatak mozgova pridruzi jer zajedno kao tim daju najbolje rezultate.

Duvnjak stalno se namećeš rijećju mali dionićari Dalekovoda popušili. MOŽDA si lumen ali molim TE nemoj o malim dionićarima Dalekovoda. Prvo napiši koliko kuna su platili te dionice a tada napiši šta su kupili od tih dionica

Zar netko stvarno vjeruje u ove bajke? Haha… kad zavrsi (pred)stecaj gotovo cijelog realnog sektora, onda ce istom sudbinom drzava.

kakva prilika, građevinski divovi po 25kn, takva jeftinoća ne postoji nigdje, prava DIVota

New Report

Close