Marijan Filipović zbog prodaje izdvojio Hotele Njivice

Autor: Darko Bičak; Bernard Ivezić , 10. rujan 2012. u 12:00

Koncern će nakon reorganizacije činiti tri tvrtke: Finvest Corp, Finvest Rijeka te Hoteli Njivice, koje će vjerojatno ponuditi na prodaju preko burze

Vlasnik Finvesta iz Čabra Marijan Filipović odlučio je restrukturirati poslovanje svojega koncerna izdvajajući djelatnost turizma u zasebnu tvrtku i smanjujući temeljni kapital sa 247 na 154 milijuna kuna. Finvest je Zagrebačkoj burzi najavio plan o razdvojanju na tri tvrtke: Finvest Corp, Finvest Rijeku i Hotele Njivice. Matična tvrtka Finvest Corp zadržat će djelatnost prerade drva i trgovine, a Finvest Rijeka postat će trgovačko društvo za trgovinu i usluge. Odluka o razdvajanju Finvest Corpa očekuje se 30. listopada.

Teška godina
Najzanimljivija je ipak treća tvrtka Hoteli Njivice, koja bi mogla u prodaju i koja će se izdvojiti kao društvo s ograničenom odgovornošću s temeljnim kapitalom od 83,4 milijuna kuna. Riječ je o hotelskom poduzeću na otoku Krku koje je Filipović kupio 2003. godine od Erste banke za 11 milijuna eura i u koje je, prema vlastitim riječima, uložio dodatnih 11 milijuna eura.Filipović je nedavno procijenio da Hoteli Njivice, tvrtka koju čine dva hotela, depadansa, restoran te više zemljišta, sada vrijede pedesetak milijuna eura.Osim tehničkih detalja same podjele društva na tri dijela, u Finvest Corpu nisu željeli detaljnije govoriti o planovima i mogućoj prodaji.U investitorskoj zajednici u Hrvatskoj procjenjuje se da će se Hoteli Njivice uskoro naći na prodaji kojom bi Finvest, koji bilježi pad prihoda i povećanje gubitka, prikupio novac za stabilizaciju poslovanja. U prvih šest mjeseci prihod je pao 18,5 posto na 102,8 milijuna kuna dok je gubitak narastao sa 15,3 na 20,4 milijuna kuna. Iako se u izvješću burzi navodi da je rezultat dioničkog društva posljedica sezonskih promjena u poslovanju, vlasnik koncerna Marijan Filipović je sredinom kolovoza s funkcije predsjednika Uprave Finvest Corpa smijenio svog sina Marina.Očekivana prodaja Hotela Njivice nije prvi takav Finvestov poduhvat u posljednje vrijeme. Prije godinu dana zagrebačka tvrtka Šerif export-import kupila je od Finvesta pilanu Malo selo u Gorskom kotaru. Pilana je djelom bila devastirana, a novi vlasnik je objavio da je za kupnju i obnovu izdvojio tri milijuna kuna.

Rast rasprodajom
Finvest Corp, koji zapošljava 722 radnika, lani je imao prihod od 305,2 milijuna kuna, što je bilo za 8,7 posto više nego 2010. godine. Gubitak je pritom smanjio sa 19,5 milijuna kuna na 16,7 milijuna kuna.Ipak, neposredno prije krize, odnosno 2008. godine, Finvest Corp je imao prihod od 371,6 milijuna kuna, uz dobit iznad četiri milijuna kuna.

Scenarij

Broj dionica nepromijenjen
Dioničko društvo Finvest Corp ima temeljni kapital od 247,1 milijun kuna podjeljen u 617.751 dionica nominalne vrijednosti 400 kuna. U podjeli se temeljni kapital kani smanjiti na 154,4 milijuna i to tako da broj dionica ostane isti, ali im se vrijednost smanjuje na 250 kuna. Tvrtka kći Finvest Rijeka imat će kapital od 9,3 milijuna, a Hoteli Njivice od 83,4 milijuna kuna. Vlasnički udjeli ostat će nepromijenjeni pa će najveći dioničar i dalje biti Marijan Filipović.

Komentirajte prvi

New Report

Close