Luka Rijeka moguća kineska vrata u Europu

Autor: Ksenija Kale , 15. svibanj 2012. u 22:00

Jilin je jedna od najbrže rastućih kineskih provincija s godišnjim rastom BDP-a većim od 15 posto

Kineska poslovna delegacija iz Jilina prvi je put boravila u Hrvatskoj i posjetila Rijeku i Zagreb. Izaslanstvu iz Jilina, jedne od najbržerastućih provincija iz Kine s rastom BDP-a većim od 15 posto, prezentiran je gospodarski potencijal luke Rijeka i Industrijske zone Kukuljanovo, a potom su se hrvatskim gospodarstvenicima u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) predstavile kineske tvrtke koje u Hrvatskoj traže partnere u sektoru proizvodnje autodijelova, maloprodaje, metalurgije, financija te prometne infrastrukture. Kinesko izaslanstvo predvodio je Wang Zhiwei, zamjenik glavnog direktora Ureda za vanjske poslove Narodne vlade pokrajine Jilin. Na forumu su održani i individualni poslovni razgovori hrvatskih i kineskih tvrtki.

Ništa bez banaka
S kineskim izaslanstvom sastali su se predstavnici 27 hrvatskih tvrtki. Među njima su bili i predstavnici i Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Zagrebačke banke kojima bi ovaj poslovni susret mogao poslužiti kao dobra prilika za sklapanje poslova s kineskim pružateljem financijskih usluga Bank of Jilin, koji traži poslovne partnere u Hrvatskoj. Partnere za izvoz svojih vozila traže i proizvođač kamiona, autobusa i automobila FAW Group Corporation te proizvođač vlakova Changchun Railway Vehicles. U Hrvatsku svoje proizvode žele izvoziti i proizvođač plastičnih autokomponenti Jilin Provincial Plastic Research Institute te proizvođač metala Horoc Group. Među izvoznicima je i jedan potencijalni uvoznik hrvatske robe, Eurasia Shopping Mall, zainteresiran za hrvatski namještaj, kozmetiku, tekstil, hranu i kućanske aparate pa bi se i tu s hrvatske strane mogle otvoriti prilike za varaždinskog proizvođača kozmetike Wachem, ali i za prehrambene tvrtke Podravku i Gavrilović, čiji su predstavnici također sudjelovali na hrvatsko-kineskom forumu. Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK, kaže da hrvatsko-kineski gospodarski forum otvara nove poslovne mogućnosti u suradnji dviju zemalja. “Hrvatska završava pregovore s EU i otvaraju se granice za mnoge mogućnosti”, kaže Trnokop-Tanta te dodaje da je izuzetno važan posjet kineskog izaslanstva luci Rijeka koja kineskom gospodarstvu može biti polazna točka za poslovanje u Hrvatskoj, ali i na drugim tržištima.

Korisni susreti
Slične ocjene iznosi i voditelj Odjela za prekomorske zemlje HGK Miroslav Karamarković, koji je kineskom izaslanstvu predstavio hrvatske poslovne potencijale, prednosti i pogodnosti kod investiranja, ali i poslovne mogućnosti u hrvatskom sektoru turizma, industrije i poslovne infrastrukture. Karamarković ovakve susrete smatra vrlo korisnima za uspostavljanje poslovnih odnosa te ističe kako su u kineskom izaslanstvu tvrtke koje bi trebalo “nagovoriti” na suradnju. Tom je prilikom napomenuo i kako pokrajina Jilin nema luku, već koristi ruske luke pa bi Kinezima ulazak u luku Rijeka mogao biti koristan zbog plasmana robe u ovaj dio Europe.

Suradnja

U planu uzvratan posjet
Lu Dong, izvršni direktor Macro EU-China Entrepreneurs Cluba, na hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u HGK hrvatskim je gospodarstvenicima predstavio održavanje Europsko-kineskoga poslovnog skupa Jilin 2012. od 8. do 10 rujna kojim će se nastojati potaknuti međusobno investiranje i trgovinska suradnja između Europe i Kine. Teme toga skupa bit će i željeznička te automobilska industrija, zaštita okoliša, strojogradnja, poljoprivreda i prehrambena industrija.

Komentirajte prvi

New Report

Close