Luci Zadar nije produljena koncesija kako bi se strancima ‘utopila’ Gaženica

Autor: Darko Bičak , 21. kolovoz 2012. u 13:00
PXL

Luka u Gaženici bi trebala biti dovršena 2014. kada završava koncesija za obavljanje djelatnosti tvrtki Luka Zadar

Tvrtki Luka Zadar koncesija za obavljanje njihove djelatnosti istječe sredinom 2014., a zbog neizvjesnosti oko nove koncesije nema ulaganja. U samoj luci ne žele službeno izlaziti s podacima osim da za dvije godine vjerojatno više neće moći obavljati svoju sadašnju djelatnost.

Naime, skorašnjim završetkom nove teretne zadarske luke u Gaženici Lučka uprava Zadar želi koncesiju na nju dati nekom od većih europskih igrača. Iako to u Zadru ne žele potvrditi, nagađa se da se vode ozbiljni pregovori s lučkim operatorima u Barceloni i Veneciji. Neven Jurin, direktor Luke Zadar, požalio se nedavno Zadarskom listu da im se već godinama odbija zahtjev za produženjem koncesije za 25 godina, što bi im omogućilo investiciju od 27 milijuna eura u unapređenje posla. O detaljima toga projekta za Poslovni dnevnik nisu željeli govoriti ni u luci ni u Lučkoj upravi. Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture pojašnjavaju da prema zakonu iz 2009. više nije moguće produživati koncesiju, osim ako je koncesionar bez svoje krivnje onemogućen u obavljanju djelatnosti koncesije. “Lučka uprava može, iznimno, uz prethodnu suglasnost Vlade, produžiti koncesiju za obavljanje lučkih djelatnosti, koja zahtijeva korištenje postojećih i/ili gradnju novih građevina na lučkom području i koncesiju za obavljanje ostalih gospodarskih djelatnosti. Uvjet za to je da je produženje koncesije gospodarski opravdano novim investicijama ili ako nastupi viša sila”, kažu u Ministarstvu. Dodaju da je o tom pitanju u tijeku ishođenje suglasnosti Vlade na produženje koncesije Luci Šibenik do 2029. godine, koju je nedavno preuzela kutinska Petrokemija.

Investicija

Luka u Gaženici
Nova zadarska Luka u Gaženici je projekt koji je započeo 2009. godine, a procjenjuje se da je težak više od 240 milijuna eura. Očekuje se da bi luka trebala biti puštena u promet 2014. godine. Osim operativne obale nova luka imat će pristanište za kruzere dužine do 350 metara, ribarsku luku, pristanište za duže obalne brodove i trajekte te teretni i putnički terminal s garažom.

Komentirajte prvi

New Report

Close