Kreditom HBOR-a kupili odgodu dokapa

Autor: Jadranka Dozan , 22. studeni 2018. u 22:00
U pozivu na n skupštinu navode da trenutni tržišni uvjeti nisu adekvatni/Ivica Galoić/PIXSELL

Restrukturiranje Đure Đakovića.

Đuro Đaković grupa do daljnjega neće realizirati plan dokapitalizacije odobren na glavnoj skupštini krajem lipnja.

Iz kompanije su najavili novu skupštinu za 28. prosinca s prijedlogom da se s 'dokapom' povezane skupštinske odluke stave izvan snage, a kapitalno jačanje privremeno se supstituira kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak od 95 milijuna kuna. Njegovo ugovaranje Vlada je u listopadu podržala i državnim jamstvom. Tada je rečeno i da će kredit biti iskorišten za financijsko restrukturiranje, za obrtna sredstva i restrukturiranje duga, pa odgoda plana povećanja kapitala zapravo nije iznenađenje.

U pozivu na novu skupštinu navodi se da "trenutni tržišni uvjeti nisu adekvatni za ostvarenje uvjeta iz odluke o povećanju temeljnog kapitala", ali i da "po nastanku eventualnih novih okolnosti" skupština može donijeti novu odluku o dokapitalizaciji.

S tim u vezi, u okviru devetomjesečnog izvješća grupacije ĐĐ naznačeno je da je izlazak na tržište kapitala i postizanje dugoročno održive strukture izvora financiranja putem dokapitalizacije treći korak predviđen dovršetkom restrukturiranja.

Sve u svemu, u kompaniji očito drže da je uz trenutne financijske uvjete bolje da se u financijskom restrukturiranju zasad oslone na refinanciranje i dužničke instrumente, a da se u javnu ponudu dionica krene kad će se investitorima moći pokazati "plodovi" šireg restrukturiranja, a time i postići bolju cijenu od danas ostvarive u dokapitalizaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close