Končar D&ST: Neto dobit 18,76 milijuna kuna

Foto: Igor Soban/PIXSELL Foto: Igor Soban/PIXSELL

Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) u prvih su šest mjeseci ove godine ostvarili 18,76 milijuna kuna neto dobiti, što je 5,9 posto više nego u istom razdoblju godine ranije, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke.

Ukupni su prihodi te tvrtke iz sastava Končar Grupe u tom razdoblju iznosili 449,6 milijuna kuna, što je 1,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su smanjeni 1,2 posto, na 443,8 milijuna kuna. Izvoz čini 83 posto prihoda od prodaje, navodi se u izvješću.

Tvrtka je u prvom polugodištu zabilježila i pad ukupnih rashoda za 1,6 posto, na 426,7 milijuna kuna.

Uprava tvrtke u komentaru poslovnih rezultata ocjenjuje da je opće stanje društva stabilno. "Kontinuirano se provode aktivnosti na boljoj organizaciji, racionalizaciji poslovanja, razvojnim iskoracima, smanjenju troškova, ugovaranju novih poslova te općenito na podizanju konkurentske prednosti Končar D&ST-a na tržištu", ističu iz Uprave. 

Napominju i kako su se pokazatelji tekuće i ubrzane likvidnosti poboljšali u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje lani te je sveukupno likvidnost dobra. 

U izvješću se navodi i da su u tijeku radnje za ostvarenje planirane investicije ''Povećanje kapaciteta proizvodnje distributivnih transformatora'' koja se namjerava realizirati 2018. i 2019. godine. "Ovom investicijom povećat će se tehnološke i proizvodne mogućnosti Končar D&ST-a na segmentu distributivnih transformatora", ističu iz tvrtke.

Podsjećaju i da je glavna skupština, održana 28. svibnja, donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala iz sredstava društva. Temeljni kapital se povećava pretvorbom statutarnih rezervi (formiranih iz dobiti) u iznosu od 76,68 milijuna kuna u temeljni kapital tvrtke.

Temeljni kapital povećava se s 76,68 milijuna kuna na 153,37 milijuna kuna izdavanjem ukupno 255.616 nematerijaliziranih dionica, od čega 194.188 redovnih dionica na ime, svaka nominalne vrijednosti od po 300 kuna i 61.428 povlaštenih dionica bez prava glasa, svaka nominalne vrijednosti 300 kuna.

Podaci iz konsolidiranog izvješća pokazuju da je grupa Končar D&ST u prvom polugodištu ostvarila ukupne prihode od 453,8 milijuna kuna te ukupne rashode od 434,2 milijuna kuna. Neto dobit je ostvarena u iznosu od 15,5 milijuna kuna.

Grupu Končar D&ST čini Končar D&ST d.d. Zagreb i Power Engineering Transformatory iz Poljske.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve