‘Jadran neće u stečaj, vjerujemo u oporavak’

Autor: Suzana Varošanec , 19. veljača 2017. u 22:01
Vinko Barišić, direktor tvornice čarapa Jadran/Anto Magzan/PIXSELL

Kakva je perspektiva za tvrtku koja zapošljava 250 radnika, 190 u proizvodnji, od čega 30-ak više nego u 2015. te još 60 u trgovini.

Tvornica čarapa Jadran trenutno plijeni pažnju kao malo koji predstečajni dužnik zbog činjenice što je sud stao na stanu zaštite vjerovnika usprotivivši se daljnjem odugovlačenju tog postupka.

Ovih je dana tako za Jadran donesena negativna prvostupanjska odluka, dok su kompanijske objave na Zagrebačkoj burzi bile – zbunjujuće. Iz tvrtke je prvo priopćeno da se odgađa ročište zakazano za 14. veljače za sklapanje njezine predstečajne nagodbe, a potom je objavljeno da je na tom ročištu odbijen prijedlog za sklapanje te nagodbe. Ovo otvara niz pitanja, a glavno je kakva je perspektiva za proizvodnu tvrtku koja zapošljava 250 radnika, tj. 190 u proizvodnji, od čega 30-ak više nego u 2015. te još 60 u trgovini. Direktor Jadrana Vinko Barišić kaže kako izlaz vidi u žalbi na odluku Trgovačkog suda u Zagrebu. Prema njegovu objašnjenju, odbijenica suda tiče se bizarne procesne situacije, a kako doznajemo ona je rezultat izvjesnih subjektivnih poteškoća, odnosno zdravstvenih problema koje je osobno imao nekoliko dana uoči održavanja ročišta.

Otvoreno kaže da je pao u nesvijest, te tvrdi da je sa svim medicinskim razlozima upoznat sud. Odgoda na kratko vrijeme, kaže, stoga je za njega bila očekivana te sasvim logična. "Pripremamo žalbu, a očekujemo da će je Visoki trgovački sud prihvatiti. Ne vjerujemo da će itko biti u stanju reći da se za nekoliko dana to ročište ne može pomaknuti", iznosi Barišić dodajući i da je dao usmenu punomoć pravnici da zamoli kratku odgodu. Međutim, na sudu se to pokazalo kao nemoguća misija te je prijedlog na ročištu odbijen. Kako dužnik nije pristupio na ročište, izostala je jedna od pretpostavki za sklapanje nagodbe, i stoga je prijedlog valjalo odbaciti, kaže sud. No, navodi i da spriječenost direktora društva da nazoči ročištu nije takve prirode da nije otklonjiva, jer se u takvom slučaju putem instituta punomoćnika premošćuju trenutne spriječenosti u obavljanju poslova.

 

Barišić

Ne vjerujem da će itko biti u stanju reći da se za nekoliko dana to ročište ne može pomaknuti.

Pored toga sud još nalazi i da je do održavanja ročišta bilo dovoljno vremena da se angažira punomoćnik. "Sud je mišljenja da je Uprava društva do održavanja ročišta mogla regulirati pitanje upravljanja i zastupanja i za ovaj predmet. Radi zaštite interesa vjerovnika i sprečavanja daljnjeg odugovlačenja postupka, valjalo je donijeti navedenu odluku", zaključak je ovog rješenja.  Nepoznanica je trenutno što misle vjerovnici budući da se iz obrazloženja ne vidi nikakav podatak o tome. Riječ o prijedlogu tvornice čarapa iz siječnja 2016., a ujedno i o drugom ročištu koje je ovaj sud zakazao u tom predmetu. Prvo ročište trebalo se održati u rujnu prošle godine, no na prijedlog dužnika odgođeno je, i to zbog nemogućnosti pristupa određenog broja vjerovnika.  

U prošloj godini je prema nerevidiranom, konsolidiranom privremenom izvješću tvrtka zabilježila pad prihoda od prodaje za 10% u odnosu na 2015., odnosno ostvarila ih je u iznosu od 36,8 milijuna kuna. Prihodi od prodaje na inozemnom tržištu lani su iznosili 11,6 milijuna kuna, što je pad za 22%, dok su oni na domaćem tržištu iznosili 24,4 milijuna kuna i za 2% su manji u odnosu na pretprošlu godinu.

U segmentu veleprodaje pad iznosi 3%, dok su prihodi od prodaje vlastitih proizvoda u maloprodajnoj mreži pali 4%. Ipak, postoji i jedan pokazatelj rasta u odnosu na 2015., a ostvaren je u segmentu proizvoda domaćih dobavljača komplementarnog asortimana jer je za 18% porasla prodaja te trgovačke robe kroz vlastitu maloprodaju. Još uvijek snosimo posljedice krize i neplaćanja dobavljača, no zadovoljni smo s isporukama, plasmanom i novim poslovima. Ako ne bude novih nameta, u ovoj godini čeka nas oporavak. Najava poskupljena energije može dodatno otežati poslovanje jer su kalkulacije tih troškova rađene na bazi cijena iz 2016.", kaže direktor Vinko Barišić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close