‘Izvozni poslovi izuzetna vijest za ENT, ali završetkom Rostelekom ugovora nastat će puno veća rupa u prihodima’

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2013. u 11:22
Gordana Kovačević, pred. Uprave

Ericsson Nikola Tesla je putem Zagrebačke burze u srijedu izvijestio o novim izvoznim poslovima u vrijednosti više od 45m HRK, podsjeća poslovni i edukacijski portal iCapital.

Ericsson Nikola Tesla je putem Zagrebačke burze u srijedu izvijestio o novim izvoznim poslovima u vrijednosti više od 45m HRK, podsjeća poslovni i edukacijski portal iCapital.

S kosovskim operatorom Ipkom potpisan je okvirni ugovor kojim se definiraju strateški odnosi dvije kompanije za sljedeće vremensko razdoblje. Također, u tijeku je realizacija ranije ugovorenih projekata o hardverskoj i softverskoj nadogradnji pojedinih čvorova postojeće mreže odnosno modernizaciji elemenata mreže koji su u Ipkovoj mobilnoj mreži zaduženi za prijenos podataka, kao i uvođenju novih WiFi rješenja. Uz to, ERNT je nastavio suradnju s BiH telekomom HT Mostar, s kojim je ugovoreno proširenje radijskog dijela mreže te isporuka radio linkova. Nadalje, s Crnogorskim Telekomom potpisan je novi višegodišnji ugovor kojim se definira suradnja u modernizaciji paketske jezgrene mreže. S istim telekomom dogovorene je i niz projekata nadogradnje postojećih čvorova u mobilnoj i fiksnoj mreži. Osim ovih ugovorenih poslova, CEO očekuje otvaranje kosovskog tržišta novim tehnologijama budući da je Kosovo jedina zemlja u Europi gdje ne postoji 3G signal.

U 2012. ERNT je ostvario 86% prihoda od prodaje na izvoznim tržištima, koja su apsolutno rasla 160% na preko 1mlrd HRK, ponajviše uslijed velikog ugovora s ruskim telekomom Rostelekom čime su prihodi na tržištu ZND-a porasli 502% na 888m HRK.

"Za razliku od ZND-a, regionalna tržišta BiH, Crne Gore i Kosova u 2012. su zabilježila priličan pad od 24% te ostvarila ukupnu prodaju na razini 205m HRK. Sukladno tome, bilo je i za očekivati da se odgođena ulaganja regionalnih telekoma moraju uskoro vratiti na održivu razinu. Iako je ovo sasvim sigurno izuzetno pozitivna vijest za Ericsson Nikola Tesla, završetkom Rostelekom ugovora nastati će puno veća rupa u prihodima kompanije i biti će potreban puno veći ugovor kako bi se barem djelomično nadoknadio takav gubitak i izbjegao povratak na razine prije 2012.", piše iCapital.

Tekst je dio Interkapitalove dnevne publikacije IC Equity Espresso u kojem je dostupno upozorenje investitorima i objašnjenje investicijske Preporuke, dostupne na ovom linku.

Komentirajte prvi

New Report

Close