Iz Peveca objasnili golemi rast dobiti koja je čak 12 puta viša nego lani

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2016. u 13:22
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

Poseban napredak vidljiv je i kroz jačanje veleprodaje, pri čemu se vodilo računa o cjenovnoj politici kao i o tome da se ne naruše prihodi u maloprodaji.

U prvih šest mjeseci ove godine prihodi od prodaje trgovačke robe Peveca iznosili su 622,5 milijuna kuna što je rast od 21% u odnosu na godinu ranije.

Operativna dobit iznosila je 28,1 milijun, a neto dobit 22,9 milijuna kuna, čak 12 puta više nego u istom lanjskom periodu.

"Razlog ovakvih izvrsnih rezultata leži u završetku širenja prodajne mreže prošle godine, zauzimanju tržišnih pozicija koje su osigurale značajan porast prihoda i veliki iskorak kroz marketinška ulaganja da bi se u percepciji javnosti brend Pevec pozicionirao na drukčiji i bolji način",  kaže članica uprave Peveca d.d. Lidija Kljajić za Večernji list. Provođenjem aktivnosti vezanih uz upravljanje opskrbnim lancem i u sklopu toga upravljanje zalihama, logističkim procesima i portfeljem unutar pojedinih asortimana omogućeno je podizanje koeficijenta obrtaja zaliha i porast profitabilnosti. Poseban napredak vidljiv je i kroz jačanje veleprodaje, pri čemu se vodilo računa o cjenovnoj politici kao i o tome da se ne naruše prihodi u maloprodaji pažljivim izborom asortimana kao i izborom kupaca poput HoReCa kanala (hoteli, restorani, kafići), građevinskih tvrtki i slično, kažu u Pevecu.

Prihodi od veleprodaje u prvih šest mjeseci 2016. rasli su tako 46% u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Nakon nedavnih promjena u Nadzornom odboru, uskoro će ih vjerojatno biti i u upravi Peveca, sve glasnija su nagađanja upućenih. No, kompanija koja je prije četiri godine “uskrsla” iz stečaja “protjeravši” Baumax, Bricostore i OBI, u jesen će dionice ulistati i na uređeno tržište Zagrebačke burze (ZSE), dok se trenutačno dionicom Peveca trguje na CE ENTER tržištu ZSE. Tržišna vrijednost dionice je oko 200, a nominalna 100 kuna.

Otkad dionica PVCM R A kotira na CE ENTER-u, cijena dionice porasla je s oko 60 na 200 i više kuna, pa se u Pevecu nadaju da će i po uvrštenju na službeno tržište ZSE opravdati očekivanja. Pevec d.d. ima više od 1600 dioničara, od kojih prvih 10 drži više od 52% vlasničkog udjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close