IGH se vraća svojim korijenima, nastavlja projekte, a bit će i promjena u Upravi

Autor: Suzana Varošanec , 05. prosinac 2013. u 19:08
Jure Radič (Photo: Zarko Basic/PIXSELL)

IGH se u cijelosti vraća svojim ‘korijenima’ u poslovanju, no neslužbeno doznajemo da se očekuju i promjene u Upravi, ali sigurno na čelu s Radićem.

Nakon što je Institut IGH na Trgovačkom sudu u Zagrebu danas potpisao sudsku nagodbu sa svojim vjerovnicima čije tražbine čine 90,15 posto ukupnih obveza – za tu tvrtku kreće novi poslovni ciklus.

Kako nam je potvrdio predsjednik Uprave Instituta IGH Jure Radić, riječ je o nastavku poslovanja Instituta IGH-a isključivo kao konzultantsko-projektantske tvrtke, ne više i investicijske, pa se tako u cijelosti tvrtka vraća svojim 'korijenima' u poslovanju. No, uz jedan u poslovanju vrlo bitni podatak. Zahvaljujući proizvodnoj investiciji i kreditu od 100 milijuna kuna u svoj novi laboratorij, tvrtka danas raspolaže, kako Radić kaže, najsuvremenijom opremom za ispitivanje, testiranje i razvoj novih materijala i konstrukcija u skladu s najvišim europskim standardima. Tvrtka je, naime, član zajednice europskih instituta i po svim pokazateljima je pozicionirana kao četvrta, odnosno peta po veličini, a sigurno je najveća u Središnjoj i Istočnoj Europi. 

"Naš core biznis uvijek je bio pozitivan, a tako će biti i dalje. Idemo u bitku za nove poslove, a postigli smo očuvanje 700 radnih mjesta", poručio je Radić očigledno ne skrivajući svoje zadovoljstvo i u tom pogledu s obzirom na činjenicu da Hrvatska ima malo velikih tvrtki u kojima prevladavaju doktori i magistri znanosti, te inženjeri. Visokoobrazovani radnici čine 70-ak posto zaposlenika Instituta, te što je osobito važno, Radić navodi i da mnogi od njih imaju vrhunske reference u projektiranju cesta, mostova i tunela. 

Novi ciklus i novi core poslovi u prijevodu, barem kako on otkriva za sam početak, zapravo znači to da Institut IGH sa svojim partnerima nastavlja s izradom projekta Zračne luke Zagreb (druga faza). Nakon što je potpisan koncesijski ugovor, te sad i predstečajna nagodba za samu tvrtku, Radić nam je to izričito potvrdio navodeći da IGH i partneri kreću s nastavkom u tom velikom i atraktivnom projektu. Po njegovim riječima, IGH ima ugovorenog posla za dobru pokrivenost kapaciteta tijekom sljedeće godine, a očekuje se, kaže, ugovoranje novih poslova u zemlji i inozemstvu. Kako se čini, na red bi brzo mogao doći i izvedbeni projekt za Pelješki most

"Izražavam zahvalu Zagrebačkoj banci kao najvećem vjerovniku jer je imala veliko razumijevanje za naše poteškoće, te isto tako i Ministarstvu financija. U petak ćemo sazvati sjednicu Nadzornog odbora za idući tjedan", najavio je, i to uz objašnjenje da će se na dnevnom redu nadzornika naći odlučivanje o završnim koracima koji su vezani uz restrukturiranje. 

Inače, očekuju se i izvjesne promjene u Upravi, ali sigurno s Radićem na čelu. 

"Zadovoljni smo što smo jedan tako složeni proces koji nije samo predstečajna nagodba, nego i restrukturiranje u cjelini obavili vrlo uspješno, mirno, bez šokova i potresa te, što je jednako važno, u suglasju s velikom većinom svih onih koji su bili zainteresirani. Sve vrijeme smo bili po mojem mišljenju i bitno drugačiji. Tako su, primjerice, našim zaposlenicima svakoga mjeseca uredno isplaćivane plaće. Unatoč poteškoćama i predstečaju plaće nisu kasnile. Pored toga, postigli smo i predstečajnu nagodbu koja je specifična po tome što se ništa od glavnice ne otpisuje. Platit ćemo cijeli iznos našeg duga i Poreznoj upravi i našim kooperantima na predviđeni način, obročno u pet godina", ističe on. 

Prema Radiću, Institut IGH dospio je u financijske poteškoće zbog velikih kredita koji su bili vezani za investicijske projekte, a prema nagodbi taj dio obveza biti će zajednički rješavan 'korak po korak' tako što će banke i IGH-a prodavati nekretnine iz kojih će se vraćati krediti tijekom sljedećih pet godina.

Komentari (3)
Pogledajte sve

E moj jure ti si najveći lažov na balkanu koliko si plaćenih ćlanaka samo plasiro svih ovih godina…..
vidjet ćemo izvješća tvoje firme će pokazatri istinu
ostalo ti ne vjerujem niti malo….

živa perverzija.

već bar nekoliko godina damping cijenama i svim varijantima tržišno nekorektnog ponašanja rasturaju sektor, a sad ih još “država” (čitaj: horde linićevih besramnika) još i honorira za to.

dok ovakvi zombiji od tvrtki ne nestanu netragom, ne može se govoriti niti da imamo tržište.

Mafija se vraca u biznis! (Kako nece u banana-republici)

New Report

Close