HT sad upravlja i Optimom i H1 telekomom

Autor: Tanja Ivančić/VL , 14. lipanj 2017. u 18:56
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski telekom dobio je dozvolu upravljati Optima telekomom do ljeta 2021, pri tom je Optima dobila pravo da kupi H1 telekom. Tako je presudila, točnije odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

 U prijevodu: tržište fiksne telefonije slijedom jučerašnjom odluke AZTN-a sada je podijeljeno na dvije grupacije onu HT-a (Optima i H1 te Iskon) te Vipneta (B.net, Amis i Metronet), s tim da je HT-ov tržišni udio sada uvećan za dodatna četiri posto te ukupno ima oko 83 posto tržišta u fiksnom dijelu.

Za četiri godine, pak,  na tržištu bi Optima telekemo trebala zaživjeti u u samostalnom i neovisnom obliku  i tako postati treći igrač. 

HT je dakle, jučerašnjim odlukama, zapravo dobio dodatni trogodišnji mandat da Optimu uvećanu za H1 osposobi te učini konkurentnim i zdravim trećim igračem i pri tom sebi i ostalim vjerovnicima vrati drugove.
U dodijeljenom mandatu HT za početak Optimi treba pomoć preuzeti H1 te ih  integrirati kako bi do 2020., a najkasnije do 2021. Optima bila spremna za prodaju. 

Konsolidacija na fiksnom tržištu dogodila se jer su Optima i H1 zapravo završile u  predstečajnom postupku uslijed prezaduženosti. Vjerovnici među kojima je i HT odlučili su da svoja potraživanja ostvare kroz HT-ovo upravljanje posrnulim telekomima.  

Potraživanja HT-a prema Optimi i H1 su oko 200 milijuna kuna, a  70 milijuna kuna  otpada na H1.  Radi se značajnom iznosu za HT i njegove dioničare, jer radi se o 20-tak posto dobiti. kažu u HT-u pojašnjavajući razlog zbog kojeg su i tražili  upravljanje tvrtkama. Inače, Optima je otplatila više od 170 milijuna kuna svojih dugova iz predstečajne nagodbe, a provdbom ove transakcije omogućit će povrat dodatnih 400 milijuna kuna potraživanja vezanih uz predstečaj Optime i H1. Uz HT u slučaju H1 pogođeni vjerovnici su i HPB, Hrvatska pošta, Croatia osiguranje, porezna uprava i drugi. Ukupno je oko 140 milijuna kuna iz državnog sektora bilo ugroženo u slučaju propasti H1.

Spašavanje te dvije kompanije imat će pozitivni efekt na tržište u odnosu na scenarij  propasti odnosno stečaja. Da, HT će imati najviše koristi od  tog efekta, no svi ostali neće trpjeti  negativne efekte. Ekosustav će se održati na pravi način, a korisnici će ostati neoštećeni, kažu u HT-u. 

– Zalažemo se za konsolidaciju tržišta. Istina, mogli smo pustiti obje tvrtke da odu u stečaj te da tržište samo odradi konsolidaciju, no tada bi se radilo o nezdravoj  procesu. Pri tom bismo vjerojatno preuzeli veći dio korisnika i ostvarili jednaku koncentraciju. No, Hrvatski telekom je lider naša odgovornost je bila da se brinemo o tržištu i cjelokupnom ekosustavu i to smo i učinili. Ovo je bio liderski potez –  naglašava Siniša Đuranović, stariji potpredsjednik HT-a. 

Kada se radi o zaposlenima a u H1 ih ima 200-tinjak,  doznajemo,  nastojat će ih se zadržati u što većem broju, a veće  sinergije dogodit će se na području infrastrukture i telekomunikacijskih sustava. 
Što se pak tiče korisnika. za njih se ništa ne mijenja, i dalje će imati uslugu osim što će ona biti pružana pod okriljem Optime. 

Zoran Kežman, predsjednik uprave Optima telekoma

– Nakon niza uspjeha i stabilizacije vlastitog poslovanja, Optima je prepoznala mogućnost dugoročnog povećanja vrijednosti kompanije kroz pripajanje H1 Telekoma. Sada, nakon što je AZTN donio pozitivnu odluku o pripajanju, naš je prioritet provedba samog pripajanja te realizacija svih sinergijskih potencijala koji će rezultirati povećanjem poslovne efikasnosti i još uspješnijim budućim poslovanjem Optima Telekoma. U konačnici će to donijeti značajno veću vrijednost dioničarima, ali i još kvalitetnije i atraktivnije opcije za korisnike Optime i H1.

Kežman: Naš je prioritet provedba samog pripajanja

Dražen Lučić, predsjednik Vijeća Hakoma kaže kako je vjeruje da AZTN donio dobru odluku u smislu očuvanja tržišta, radnih mjesta i razine usluge. Usto vjeruje da će se ovom odlukom stvoriti preduvjeti i zdrava jezgra za nastanak trećeg telekom operatora na tržištu. No, budući je objavljena tek odluka a ne cjelokupno rješenje AZTN-a detalje ugrađenih kontrolnih mehanizama koji moraju odražavati mjere da se ne stvori monopol ili duopol za sada ne može komentirati.

Vipnet će zatražiti zaštitu od Europske komisije

Vipnet: Ova je odluka neprihvatljiva i Hrvatska se definitivno vraća u poziciju monopola u segmentu fiksne telefonije s obzirom na to da HT kontrolira više od 80 posto tržišta. Koliko je ova odluka nevjerojatna, vidljivo je prilikom usporedbe Hrvatske i EU. Ne postoji niti jedan operator u EU s takvim tržišnim udjelom. Također je vidljiv i negativan utjecaj na konkurentnost što je dokazivo već danas – tamo gdje je Vipnet prisutan s vlastitom infrastrukturom, cijene usluga za korisnike niže su nego u dijelovima Hrvatske koji imaju samo ponudu HT-a. Ova odluka također neće pomoći naporima Vlade da makne Hrvatsku s najnižih pozicija u EU prema DESI indeksu koji mjeri dostupnosti i cijenu širokopojasnog interneta za krajnje korisnike jer je štetna za investicije.
Prije odluke AZTN-a, Vipnet je poslao pismo namjere o kupnji Optima telekoma AZTN-u i najvećim vjerovnicima Optima telekoma. U AZTN-ovu objašnjenju odluke stoji da je ona donesena radi očuvanja Optima telekoma i H1 telekoma što nije slučaj budući da su oba operatora kupci veleprodajnih usluga HT-a i ovisni su o veleprodajnim cijenama koje određuje HT i koje su u siječnju povećane za više od 25 posto, a nova povećanja se očekuju u siječnju 2018. godine. Nadalje, Optima i H1 ne investiraju već iskorištavaju infrastrukturu HT-a čime je HT jedini koji ima koristi u ovakvoj situaciji. Nakon završetka upravljanja od strane HT-a, Optima i H1 će ostati prazne ljušture bez zainteresiranih kupaca i to će biti krajnji učinak ove odluke. Ova odluka također diskriminira bilo kojeg nacionalnog operatora u namjeri da kupi Optimu i H1 u korist operatora koji u trenutku kupnje 2019. neće biti prisutan na tržištu. S druge strane, HT dobiva sedmogodišnju kontrolu nad Optimom, a sad i nad H1. Sve spomenuto spada u razloge zbog kojih će Vipnet zatražiti zaštitu od Europske komisije.
 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Vipnet spominje da su oni sada poslali ponudu za kupovinu optime !!

Ova odluka također diskriminira bilo kojeg nacionalnog operatora u namjeri da kupi Optimu i H1 u korist operatora koji u trenutku kupnje 2019. neće biti prisutan na tržištu.
ŠTO TO ZNAČI ??
KAKO HT NECE BITI PRISUTAN NA TRŽIŠTU ?

New Report

Close