‘Gotovo je, krećemo u postupak otvaranja stečaja nad Adriadieselom’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2014. u 13:44
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Radnici Tvornice dieselskih motora Adriadiesela ne prihvaćaju više status na čekanju iako im Uprava obećava plaće bez umanjenja za to razdoblje te su se danas okupili na poslu i krenuli u postupak otvaranja stečaja.

 Radnici Tvornice dieselskih motora Adriadiesela ne prihvaćaju više status na čekanju iako im Uprava obećava plaće bez umanjenja za to razdoblje te su se danas okupili na poslu i krenuli u postupak otvaranja stečaja.

Predsjednik Radničkog vijeća i član Nadzornog odbora Vlatko Benković rekao je za Hinu da Uprava nije dobila potporu na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora i Glavnoj skupštini dioničara te da vlasnici namjeravaju sastaviti novi nadzorni odbor i novu upravu. "Međutim, nas to više ne zanima, mi odlazimo na burzu, najveće poduzeće u Hrvatskoj, da bismo imali barem nekakva primanja dok se ne snađemo", rekao je Benković.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević rekao je za Hinu da radnici koji čekaju pet neisplaćenih plaća "više nemaju namjeru čekati ni nove uprave ni navodne nove poslove".

"Ne možemo više ljude držati gladne. Njihove obitelji ne žive od zraka. Voljeli bismo da može drugačije, ali gotovo je, prikupljamo danas potpise radnika i krećemo u postupak otvaranja stečaja", istaknuo je.

Štoviše, budući da Vladimir Hristov, kao jednočlana uprava, dosad nije izradio nikakav plan predstečajne nagodbe s vjerovnicima, sindikat će na Trgovačkom sudu inzistirati da se cijeli postupak maksimalno skrati i odmah otvori stečaj, rekao je Dragičević, dodajući da će tako radnici dobiti barem tri minimalne plaće po stečajnom postupku, a zatim s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i naknade, ovisno o dosadašnjim plaćama i godinama radnog staža. Zato moramo u stečaj, istaknuo je.

Dragičević je također rekao kako razumije da vlasnici čekaju velik posao u Rusiji i Bjelorusiji te da bi u tom slučaju trebali iste radnike jer Adriadiesel, iako nije moderna tvornica, ima specifičnu proizvodnju koja zahtijeva stručnu i deficitarnu radnu snagu.

Izjavio je da dva puta razgovarao s Mladenom Pejnovićem iz Vladina Centra za restrukturiranje i prodaju, koji je trećinski vlasnik. Pejnović mu je, kaže, rekao kako se pokušava riješiti problem s tri vlasnika i Karlovačkom bankom, ali, zaključio je Dragičević, to traje predugo te neće više razgovarati s njima iako bi, kako je rekao, "volio da se hitno opamete i poduzmu nešto".

Komentirajte prvi

New Report

Close