Ericsson NT najveći rast imao na ‘domaćem terenu’

Autor: Darko Bičak , 20. veljača 2019. u 22:01
Rezultate za 2018. iznijeli Damir Bušić, Gordana Kovačević, Milan Živković i Hrvoje Benčić/J. Galoić/PIX

Prelazak na 5G tehnologiju će iziskivati velike troškove razvoja, ali isto tako globalnu priliku za dugoročni rast prodaje, ocjenuju u tvrtki.

Ericsson Nikola Tesla (ENT) je prošlu poslovnu godinu završio s rastom prihoda za 5,2 posto te dobiti za čak 67,4 posto. Naime, kako je istaknula Gordana Kovačević, predsjednica Uprave ENT-a na jučerašnjoj prezentaciji poslovnih rezultata u Zagrebu, u 2018. im se prihod popeo na 1,56 milijardi kuna, a dobit na 113,6 milijuna.

Izvoz je i dalje ključan za Ericssonovo poslovanje i na što otpada 76 posto njihove ukupne prodaje. Ako bi se detaljnije analizirala struktura njihove prodaje, tada je vidljivo da najveći udio zauzima interno tržište Ericsson grupe s 61,3 posto udjela, a nakon toga dolazi domaće tržište s 23,9 posto te ostala izvozna tržišta s 14,8 posto.

Pad u regiji

“Domaće tržište zabilježilo je značajan rast prihoda od prodaje kao rezultat ulaganja operatora u modernizaciju mobilnih mreža i projekte digitalne transformacije, dok izvozna tržišta bilježe niže prihode od prodaje zbog manjeg broja projekata modernizacije mreža te izazovnog ekonomskog i političkog okruženja na pojedinim tržištima.

Ericssonovo tržište kontinuirano bilježi solidan rast te doprinosi financijskoj stabilnosti cjelokupnog poslovanja. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje Grupe je 65 posto”, ističe predsjednica Uprave te kompanije Gordana Kovačević.

 

1,56 mlrd.

kuna iznosio je prihod od prodaje Ericssona NT u 2018.

Kada se govori o “izazovima” u okruženju, u ENT-u prije svega misle na tržište Bosne i Hercegovine. Naime, ta zemlja, jedina u Europi, još uvijek nije donijela strategiju za uvođenje 4G tehnologije, iako čitava Europa već kreće u izgradnj i 5G mreže.

Uz to, na tamošnjem tržištu se nametnuo kontroverzni kineski Huawei, barem po pitanju mrežne opreme, koji je dobio ugovor za modernizaciju najvećeg operatera, BH Telekoma.

 Iz samog ENT-a nisu željeli detaljnije komentirati konkretni tender i sudski spor oko natječaja za BH Telekom. No, zato su se pohvalili rastom na domaćem tržištu gdje su im prihodi od prodaje iznosili 372,6 milijuna kuna, što je za 34,7 posto više nego u 2017.

 

114 milijuna

kuna iznos je neto prihoda zagrebačke tehnološke tvrtke

Na Ericssonovom tržištu ostvareno je 955,8 milijuna kuna prihoda od prodaje ili 3,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je na ostalim izvoznim tržištima prihod niži za 17,7 posto te iznosi 229,8 milijuna kuna. 

Kovačević je ovom prigodom najavila nastavak strateškog partnerstva s Kazahstanom na digitalizaciji tamošnjeg zdravstvenog sustava koji kreće u višu fazu.

Nova zapošljavanja

“U razdoblju pred nama očekuju nas nove prilike i izazovi. Iako će troškovi povezani sa strateškim ugovorima i ispitivanjima 5G u stvarnim uvjetima kratkoročno utjecati na profitabilnost, dugoročno će ojačati našu poslovnu i tržišnu poziciju”, rekla je Kovačević.

Dodala je njihove procjene govore da globalno ima još 40 posto ljudske populacije koja nije pokrivena širokopojasnim internetom te da tu vidi velike prilike za razvoj.

Isto tako, očekuju da će 2024. u svijetu biti više od 22 milijarde umreženih uređaja. Poslovni uspjeh ENT-a vidljiv je i kroz rast broja zaposlenika kojih je trenutno oko 3200, a samo lani je zaposleno 338 novih, uglavnom STEM stručnjaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close