Drvna industrija More ulaže 91,5 milijuna kuna u pogon

Autor: Darko Bičak , 27. studeni 2012. u 22:01
Član Uprave HŠ Ivan Ištok, župan Darko Koren, ministar Tihomir Jakovina i direktor i vlasnik Mora Mario Janković/PIX

Projekt će se razvijati u tri faze, a u planu je i gradnja solarne elektrane snage 300 kilovata i izložbeno-prodajnoga centra.

Tvrtka More iz Kuštana u Koprivničko-križevačkoj županiji investira 91,5 milijuna kuna u svoj novi pogon za preradu i obradu drva u kojem će radno mjesto naći 130 ljudi.

Projekt u tri faze
Kako je pojasnio vlasnik i direktor Mora Mario Janković, projekt se uglavnom financira zajmom HBOR-a, a u manjem dijelu i vlastitim sredstvima. Izgradnja nove hale, u kojoj će se nalaziti pilana te drvno-prerađivački pogon, započeli su sredinom godine, a do sada je vrijednost radova iznosila 40-ak milijuna kuna. "Projekt će se razvijati u tri faze od kojih bi prva trebala biti završena do ljeta 2013. godine, a obuhvatit će izgradnju same hale te njezino opremanje strojevima. U drugoj fazi, koja će stajati 20 milijuna kuna, izgradit će se sušiona drva, pogon za proizvodnju masivnog namještaja te solarna elektrana snage 300 kilovata, i to bi trebalo biti gotovo do kraja 2013. U zadnjoj će fazi biti napravljen centralni izložbeno-prodajno-skladišni centar, a to bi trebalo biti početkom 2015.", kazao je Janković. Važnost projekta, i za drvni sektor i za čitavo hrvatsko gospodarstvo, istaknuo je na prezentaciji projekta u utorak u Kuštanima i Tvrtko Jakovina, ministar poljoprivrede. Ministar je obećao da će država učiniti sve da potpomogne ovakve poduzetnike, od državnih subvencija pa do osiguranja dovoljne količine sirovina iz Hrvatskih šuma. Tvrtka More postoji od 2005., a u početku se bavila isključivo trgovinom. Od 2006. je počela proizvoditi s pomoću vlastite sirovine, ali isključivo preko kooperanata. Janković navodi da im je dosad trebalo 30.000 kubnih metara drvne sirovine godišnje, a da će se već od iduće godine to popeti na više od 50.000 kubika.

Tržište Dalekog istoka
More proizvodi drvnu galanteriju, a izvozi 90 posto proizvodnje vrijedne 60 milijuna kuna godišnje. Najviše se izvozi u Europsku uniju, no sve više i u Egipat, Tajvan te Kinu. Trenutno preko Jankovićeve tvrtke odlazi 5-6 kamiona robe dnevno u izvoz, a završetkom vlastitog pogona, ukupne površine od 7200 četvornih metara, ta bi se količina trebala udvostručiti te ostvarivati prihod od 120 milijuna kuna. Direktor Mora očekuje da će i u idućem razdoblju zapošljavati svoje dosadašnje kooperante.

Visoki standardi

Energetska učinkovitost za smanjenje troškova

Čitav pogon Mora iz Kuštana bit će izgrađen prema najvišim standardima energetske učinkovitosti čime se planira postići ušteda energije od 70 posto. Sama hala imat će energetsku vrijednost A-klase, a solarni paneli na krovu tvornice će opskrbljivati tvrtku strujom. Planira se izgradnja kotlovnice, sušara i parionica koje će se opskrbljivati otpadnim drvom iz proizvodnje. Kao tehnološka voda koristit će se kišnica za koju se gradi bazen.

Komentirajte prvi

New Report

Close