Dobit HPB-a rasla 2,3 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. listopad 2012. u 12:21
PXL

Dobit Hrvatske poštanske banke (HPB) ostvarena u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 72,2 milijuna kuna i viša je za 2,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

 Dobit Hrvatske poštanske banke (HPB) ostvarena u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 72,2 milijuna kuna i viša je za 2,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavili su danas iz HPB-a.
Operativna dobit HPB-a na kraju trećeg tromjesečja iznosi 202,7 milijuna kuna i viša je za 10,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Banka je nastavila proces čišćenja kreditnog portfelja te iz operativne dobiti izdvojila 64 posto za troškove rezerviranja za gubitke, odnosno 130,5 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Imovina HPB-a na kraju rujna ove godini iznosi 16,8 milijardi kuna, što je rast od 2,3 posto tijekom ove godine, navode iz te banke koja je danas objavila i devetomjesečno financijsko izvješće na Zagrebačkoj burzi.

Po podacima iz izvješća, u ovoj je godini nastavljen rast plasmana HPB-a, što je generiralo 3,4 posto više kamatne prihode, koji su na kraju rujna ove godine iznosili 663,4 milijuna kuna.

No, istovremeno je, uslijed rasta depozita i promjene u njihovoj strukturi u korist oročenih izvora, evidentiran i rast kamatnih rashoda, i to za 8,7 posto, na 323,9 milijuna kuna.

Tako je neto prihod od kamata HPB-a u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 339,5 milijuna kuna, što je za 1,2 posto manje nego u isto vrijeme lani.

Smanjeni opseg gospodarskih aktivnosti u ovoj godini, kaže se u izvještaju poslovodstva HPB-a, odrazio se i na nastavak silaznog trenda prihoda od provizija i naknada na razini bankovnog sustava, no HPB ipak bilježi sporiji trend pada u odnosnu na prethodnu godinu. Tako su neto prihodi od provizija i naknada u prvih devet mjeseci ove godine niži za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznose 133,8 milijuna kuna.

Bruto kreditni portfelj HPB-a porastao je za 7,7 posto i krajem trećeg tromjesečja iznosi 11,4 milijarde kuna.

Usprkos evidentom općem procesu razduživanja kod sektora stanovništva i stagnaciji kredita stanovništvu na razini sustava, ističu iz HPB-a, bruto krediti stanovništvu te banke porasli su do kraja rujna ove godine za 11 posto, pri čemu se posebno ističe rast stambenih kredita koji iznosi visokih 21,5 posto.

Istovremeno su krediti trgovačkim društvima smanjeni, no iz HPB-a navode da se radi o preuzimanju duga brodogradnje od strane države, pa su, ukoliko se ta promjena izuzme, krediti trgovačkim društvima rasli po stopi od 7,6 posto.

Ukupni depoziti Banke na kraju trećeg tromjesečja iznose 13,2 milijarde kuna, uz porast od 4 posto u odnosu na kraj prošle godine.

Oročeni depoziti stanovništva rasli su po stopi od 2,1 posto, a depoziti ostalih trgovačkih društava po stopi od 7,6 posto, navode iz HPB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close