Dobit HBOR-a u prvom polugodištu 107,2 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2016. u 14:40
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

HBOR je u prvih šest mjeseci ove godine podržao i hrvatske izvoznike s ukupno 3,2 milijarde kuna i to kroz kreditiranje, osiguranje i izvozne činidbene bankarske garancije kojih je u izvještajnom razdoblju izdano u vrijednosti većoj od milijarde kuna.

Dobit Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 107,2 milijuna kuna, objavila je ta banka u srijedu

U tom je razdoblju HBOR ostvario ukupne prihode od od 445,7 milijuna kuna i rashode od 338,5 milijuna kuna.

Kroz kreditiranje, osiguranje izvoznih potraživanja i izdavanje činidbenih garancija, HBOR je u prvom polugodištu podržao 1.689 projekta hrvatskih gospodarstvenika s ukupnim iznosom od 5,7 milijardi kuna. Pritom je odobreno 1.588 kredita ukupne vrijednosti 4,2 milijarde kuna od čega se 73 posto sredstva odnosilo na financiranje investicija.

Najaktivniji korisnici HBOR-ovih kredita bili su mali i srednji poduzetnici za čije je projekte odobren iznos od 3,2 milijarde kuna što je 2,5 puta više od odobrenog tim subjektima u istom razdoblju prethodne godine. Velik broj podržanih projekata rezultat je novih mjera kojima je unaprijeđena suradnja s leasing društvima i poslovnim bankama, a sve s ciljem lakše dostupnosti povoljnih kreditnih sredstava gospodarstvenicima, kažu u HBOR-u.

Posebno ističu ulaganja u turistički sektor koji je podržan s 834,7 milijuna kuna što predstavlja povećanje od gotovo 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

HBOR je u prvih šest mjeseci ove godine podržao i hrvatske izvoznike s ukupno 3,2 milijarde kuna i to kroz kreditiranje, osiguranje i izvozne činidbene bankarske garancije kojih je u izvještajnom razdoblju izdano u vrijednosti većoj od milijarde kuna.

Kroz poslove osiguranja izvoza u prvoj polovici 2016. godine osigurano je izvoznih poslova u iznosu od 633,57 milijuna kuna što predstavlja povećanje od 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U tom razdoblju najveći interes za osiguranjem izvoznih potraživanja bio je za tržište Nizozemske, Srbije, Armenije, Bosne i Hercegovine, Alžira te Ruske Federacije, izvijestio je HBOR.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sukladno Zakonu o HBOR-u banka nije obveznik poreza na dobit, ima 100% državno jamstvo, ne posluje s ciljem ostvarivanja dobiti, a dobit se raspoređuje u rezerve HBOR-a.
Drugim riječima, država (proračun) ne vidi niti kune od te vrle dobiti. Međutim vidi Uprava koja si isplaćuje pozamašne plaće, vozi skupocjene aute i ima otpremnine jače nego u privatnom sektoru. Sjetite se samo otpremine u iznosu 12 mjesečnih primanja koju je HBOR isplatio bivšem predsjedniku uprave koji je u banci radio svega 10 mjeseci.
Zanimljivo je istražiti i odakle tolika dobit HBOR-u? I to na prihode od svega 445,7 milijuna kuna? Zar mu nije svrha poticati hrvatsko gospodarstvo?
Primjera radi, država spašava posrnulu Petrokemiju jamstvom od 200m kuna za kredit kod HBOR-a. Na taj kredit HBOR zaračunava naknadu od 0,8% za obradu zahtjeva (vidi podatke na stranici Vlade RH). Podsjetimo se, radi se o kreditu za koji jamči država, a kreditor je državna banka za koju jamči država. Znači država daje državi – zatvoreni krug. Ta naknada od 0,8% na kredit od 200m kuna iznosi astronomskih 1,6m kuna (posjetimo se, rizika nema, jamči država). A u Petrokemiji dotle nemaju za plaće radnicima… zato imaju u HBOR-u (za plaće, aute, putovanja, konferencije…).
Pa se nastavite hvaliti sa velikom dobiti… nema tu ni pameti niti stručnosti.

Zanimljivo

od 445,7 milijuna kuna prihoda, dobit 107,2 milijuna, lijepo se razvija ova razvojna banka

New Report

Close