Bosch rastao 25%, a u Hrvatskoj pao

Autor: Darko Bičak , 24. svibanj 2011. u 22:00

Pad Boscha u Hrvatskoj je očekivan s obzirom na usporavanje građevinarstva, ali i izostanak autoindustrije

Njemačka Bosch grupa lani je ostvarila 47,3 milijarde eura prihoda, što je 25 posto više nego u 2009. godini. Istodobno je tvrtka u Hrvatskoj ostvarila prodaju od 28 milijuna eura, što je za milijun eura ili 3,6 posto manje nego u godini prije.

Očekivani rezultati
Thomas E. Beyer, direktor Boscha regije Adria, kazao je da je pad u Hrvatskoj očekivan s obzirom na usporavanje građevinarstva, ali i izostanak autoindustrije. “Naš rast, ponajprije u regiji, vezan je uz veću proizvodnju u našim tvornicama, a posebno u sferi autoindustrije. Mi imamo tvornice u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Rumunjskoj koje dobrano rade za izvoz pa je očekivano Boschov rast na tim tržištima veći”, kazao je Beyer. U ovom koncernu očekuju da će 2011., u godini kada slave svoju 125. obljetnicu, ostvariti prihod koji će premašiti 50 milijardi eura. Iako matično njemačka tvrtka, Bosch čak 77 posto prihoda i oko 60 posto zaposlenika, od ukupno 283.000, ima izvan područja Njemačke. Automobilska industrija obuhvaća 59 posto Boschove ukupne prodaje, a slijedi roba široke potrošnje sa 27 posto te industrijska tehnologija sa 14 posto.

Razvoj kroz servise
Vodeći ljudi Boscha očekuju da će u idućem razdoblju do 2020. godine svjetsko gospodarstvo odrediti velik udio Azije, energetske preobrazbe te internetske tehnologije. Beyer očekuje da će se 2020. proizvesti 100 milijuna vozila godišnje, od kojih će mnoga imati ugrađene Boschove autodijelove. Trenutno se u svijetu proizvede oko 75 milijuna vozila koliko je iz tvornica izašlo u 2010. Razvoj tvrtke u Hrvatskoj planiran je kroz daljnje otvaranje Boschovih servisa kao i jačoj komunikaciji s profesionalnim partnerima i kupcima njihovih uređaja. Bosch Hrvatska ove se godine proširio i na BiH otvaranjem centra u Sarajevu. Iako ova regija nema većih kapaciteta za autoindustriju, Bosch će se koncentrirati na svoje djelatnosti robe široke potrošnje, industrijske tehnike, energetike i elektroničke sigurnosti i nadzora.

Komentirajte prvi

New Report

Close