Antonio Alvarez III. vodit će Agrokor

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2017. u 21:29
Foto: Pixsell / VL

Alvarez je izvršni direktor za restrukturiranje u Europi u konzultantskoj kući Alvarez&Marsal.

Antonio Alvarez III., kako doznaje Večernji list, bit će novi čelni čovjek Agrokora i bit će zadužen za proces restrukturiranja kompanije.

Alvarez je izvršni direktor za restrukturiranje u Europi u konzultantskoj kući Alvarez&Marsal, koju je ruski Sberbank prije nekog vremena angažirao za pronalazak izlazne strategije u Agrokoru. 

Ti globalni konzultanti specijalizirani su za rješavanje kriznih situacija. Tako će Ivica Todorić i njegova obitelj dobiti zamjenu kroz stručne konzultante koji bi trebali pomoći narušenom poslovanju.

Uz Alvareza, navodno bi se u užem timu trebali naći i konzultanti iz McKensiya i Deloitta, koji su također već prisutni u kompaniji, a sva tri konzultanta već su navodno i ušli u srž poslovanja Agrokora, koji baš i nije jednostavan za shvatiti nekim zapadnim kompanijama. 

Antonio Alvarez, kako piše u opisu na službenim stranicama konzultantske kuće Alvarez&Marsal, imao je ključnu ulogu u nekoliko značajnih projekata restrukturiranja i poboljšanja poslovanja kroz 25 godina rada u državnim i privatnim tvrtkama u nizu europskih zemalja. Dio poslova restrukturiranja bio je vezan i za maloprodajne lance, njih oko 3.000 u 20 zemalja. Kako piše u opisu njegova posla, fokusira kompaniju na poboljšanje izvoza, produktivnosti, proizvodnje i procesa konsolidacije. 
Uz sve to brine i o financijskom toku i primjerice potrebnom kapitalu, odnosno sve o čemu treba znati osoba za restrukturiranje. A to je Agrokoru hitno potrebno, jer taj preogroman i preopterećen sustav treba smanjiti ili podijeliti na više dijelova, te utvrditi sve obveze, posebno one koje nisu dio bilance, pronaći smjer kako ih pokriti, te u konačnici sigurno i neke dijelove kompanije nakon čišćenja prodati.

Osim što je pomogao u restrukturiranju kao savjetnik u nekim kompanijama, u nekima je bio imenovan i u uži tim uprave, kao što će i sada biti slučaj u Agrokoru. Pa je tako vodio južnoafričku Edcon grupu, španjolsku Abengoa grupu te Ayming grupaciju sa sjedištem u Francuskoj. 

Kako piše u njegovoj biografiji, diplomirao je na Sveučilištu Notre Dame te je završio MBA na Sveučilištu Cornell. Iako neki od dionika slučaja sumnjaju da stranac može brzo izliječiti kompaniju te da i možda neće imati socijalnu osjetljivost, veći dio misli da je to bolji izbor, jer ga ničiji interesi neće kočiti. 

Koncern potpisao standstill ugovor

Iz Agrokora je u nedjelju navečer službeno potvrđeno da je potpisan standstill ugovor s kreditorima tog koncerna,, a naknadno je pojašnjeno da je ugovor potpisan od strane Agrokora.

 Do Agrokorovog potpisivanja standstill ugovora došlo je nakon sastanaka najvećih dobavljača Agrokora tijekom vikenda, kao i banaka vjerovnika, koji su radile na "finalnom usuglašavanju tehničkih detalja standstill ugovora".

Standstill aranžman, odnosno moratorij na postojeće bankarske obveze Agrokora stupio je na snagu u petak, a u slijedećim danima doći će i do ubrizgavanja dodatnih sredstava u koncern, njegova aktivnog restrukturiranja, što znači i promjenu menadžmenta, bilo najavljeno je u petak nakon sastanka banaka i dobavljača Agrokora.  

Da su usuglašeni ključni elementi standstill ugovora ranije u petak priopćili su iz Erste&Steiermärkische Bank u ime koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika Agrokora, u kojem je, uz Erste banku, još pet banaka – Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank (Austria), Zagrebačka banka.      

"Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika i predstavnici Agrokora u principu su usuglasili ključne elemente tzv. standstill ugovora, potpis kojeg se očekuje tijekom dana (Standstill). Cilj ugovora je olakšati napore kompanije da stabilizira poslovanje te osigura podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima u idućem razdoblju. Standstill bi trebao olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti, osiguranja kontinuiteta poslovanja, zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za održivo restrukturiranje koncerna", navodi se u priopćenju. 

Kako se ističe, "nužnost za uspješnu stabilizaciju je koordinacija svih ključnih sudionika kako bi zajedno poduprli dugoročan i održiv poslovni model".

"Shodno tome, usuglašeno je s kompanijom da će upravljački tim kompanije biti osnažen. Kao prvi korak, osnažit će se uvođenjem funkcije Glavnog direktora za restrukturiranje (Chief Restructuring Officer) kao ključne osobe za provedbu programa stabilizacije. Nadalje, tijekom procesa restrukturiranja, funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima kako bi se vodio  transparentan i održiv proces restrukturiranja", zaključuje se u priopćenju.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Roberta Carlosa treba dovest

Kako cujem nakon što je na celo Agrokora dosa mexicki reper Alvarez III na čelo INE stiže DJ Krmak, HEP preuzimaju Pero Fullhouse i DJ Carl Cox,a HAC Iva Mastermix.

Ma b.udala ovaj čovjek. Ako ne piše na životopisu da je rođen u Širokom, ne vrijedi ništa.

Antonio Alvarez III is a Managing Director with Alvarez & Marsal and leads its European practice. Mr. Alvarez has played an integral role in several high-profile turnarounds and performance improvement projects and brings more than 25 years of experience serving public and privately owned companies. He has worked in every major country in Europe, including the U.K., Germany, France, Italy, Spain, Netherlands, Luxemburg, Switzerland, Finland, Norway, Sweden, Estonia and Romania.
Since transferring to Europe, Mr. Alvarez has acted as team leader on several international advisory and operating improvement mandates with a number of high-profile multinationals, including: a Fortune 250 international corporate real estate company, a leading global retail apparel company (more than 3,000 stores in over 20 countries), the leading independent multiplatform entertainment company Endemol Shine Group in connection with its merger and integration, Abengoa Group (23,000 employees and more than $20 billion in debt) in connection with its viability, and Edcon Group (second largest non-food retailer in Africa with more than 20,000 employees and 29 billion ZAR in debt), among several others. He provided leadership and strategic focus, as well as execution support, to realise sales improvements, gross margin improvements, and greater productivity efficiencies overseeing plant closures and consolidations, as well as throughput manufacturing improvements. He also improved operational control and predictability of results, staff reductions including back office shared services models, capital expenditure reviews, cash management, financial reporting and right-sizing the capital structure to meet business mid-term needs. He has been directly involved or acted as senior advisor to engagement team leaders related to sovereign and/or financial institution strategic performance improvement / restructuring in countries including Ireland (NAMA), Iceland (Kaupthing Bank), Greece (Agricultural Bank, Postal Bank and Consignment Bank) and the Philippines (Philippine Airlines).

Mr. Alvarez has acted in the following executive roles for European clients most recently: Chief Restructuring Officer and Director of Edcon Group, Chief Restructuring Officer of Abengoa Group and Chairman of Ayming Group based in France.

Mr. Alvarez earned a bachelor’s degree from the University of Notre Dame and an MBA from Cornell University. He is fluent in French and English and has basic knowledge of Spanish and Italian.


Inače u RH ne postoje pametni,obrazovani,mladi ljudi,nego ovaj "III";će voditi Agrokor.Da li ovo "III",znači da mjesečno će primati tri plaće,ili spada u neko nedohebeno plemstvo.Hrvatska stvarnost,do boli smo jadni!

da kojim slučajem postoje već bi se za njih čulo u london city-u, frankfurtu, milanu i td. nije to nikakva vojna tajna. i dobar keramičar, vodoinstalate, konobar i td. nađe sebi vani posao pa što ne bi i ekonomski stručnjaci.

New Report

Close