Ako tražite R1 račun u Merkuru ostajete bez popusta

Autor: Majda Žujo , 17. listopad 2010. u 22:00

Za izdavanje R1 računa nadležna je Porezna uprava iz koje do zaključenja broja nismo dobili odgovor

U prodajnoj akciji koju je trgovina Merkur organizirala protekli vikend dio artikala bio je snižen do 50 posto. Međutim, popust je bio uvjetovan time da se ne traži R1 račun.

Bit će i za velike
Naime, ukoliko kupac želi da mu se izda takav račun, u akciji slovenskog Merkura nema pravo ostvariti popust. Neizdavanje R1 računa za proizvode kupljene po akcijskim cijenama u Merkuru objašnjavaju željom da “ponudu namijene i prilagode krajnjim kupcima kako bi im ublažili teško vrijeme recesije i omoguće kupnju po najpovoljnijim uvjetima”. Iako ne moraju nužno biti “veleprodajni kupci”, oni koji plaćaju robu preko R1 računa iz akcije su izostavljeni.“Ciljana grupa kupaca u ovoj akciji su krajnji maloprodajni kupci koji artikle trebaju za uređenje svoga doma, vrta ili radionice, a veleprodajni kupci nisu uključeni u ovu akciju, jer za njih imamo posebne uvjete i pripremamo posebne ponude”, kažu u Merkuru.Za te iste kupce, koji kupuju u ovakvim i sličnim trgovačkim lancima i to za vlastite potrebe, neki očito ne mare, ili ne mare dovoljno, a nisu zaštićeni niti Zakonom o potrošačima. Naime, prema zakonskim odredbama, potrošač je svaka fizička osoba koja sklapa pravni posao ili djeluje na tržištu u svrhe koje nisu namijenjene njegovoj poslovnoj djelatnosti niti obavljanju djelatnosti slobodnog zanimanja. Prema tome, kupac koji je ujedno i pravna osoba te mu se pri kupnji izdaje R1 račun, to očito nije. Kako popusti nisu u nadležnosti Ministarstva financija, nismo dobili odgovor je li zakonski dopušteno neizdavanje R1 računa za robu na popustu.

Zakonska regulativa
No, nakon što smo upit o postupku Merkura proslijedili u Ministarstvo gospodarstva dobili smo odgovor da su oni zaduženi samo za odredbe iz Zakona o potrošačima, a da je za izdavanje R1 računa nadležna Porezna uprava. Tamo smo doznali da nisu nadležni za pitanja popusta na R1 računima, već samo za njihovu izradu te nas uputili na Ministarstvo gospodarstva. Iako, je Merkur, čini se, poštivao regulativu i sam odredio koja skupina potrošača ima pravo na popust, u najmanju ruku nije uobičajeno da se kupci s R1 računom tretiraju kao trudnice koje imaju popust na kolica.

O Merkuru

Sve bliže stečaju
Akcije su vjerojatno samo jedan od načina na koje u trgovačkom lancu Merkuru žele privući kupce i poboljšati poslovanje. Poznato je da već neko vrijeme Merkur ima problem s bankama i dobavljačima kojima duguje oko 750 milijuna eura. Iako u trgovačkoj tvrtki Merkur Hrvatska tvrde da se zaključak o insolventnosti matične kuće, slovenskog Merkura ne odnosi na poslovanje u Hrvatskoj, matična tvrtka, koju odnedavno vodi Blaže Pesjak, sve je bliža stečaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close