Agrokor uložio 78 mil. kuna u staklenik u Baranji, otvoreno 50 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2014. u 13:59
Press foto

U izradu i opremanje staklenika uloženo je ukupno 78 milijuna kuna, a staklenik je podignut u rekordnom roku od samo 6,5 mjeseci.

Agrokor je ovih dana, u kompleksu Mitrovac u Baranji, dovršio radove na izgradnji staklenika za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice na površini od 4,5 hektara, što je prvi i najveći staklenik u Baranji te jedan od najvećih u Hrvatskoj. Staklenik je dio projekta Mitrovac, koji je primjer održivog razvoja i ekološki napredne i sigurne proizvodnje, a sastoji se od farme, bioplinskog postrojenja, solarne elektrane i staklenika koji koristi dio energije proizvedene u bioplinskom postrojenju, priopćeno je iz koncerna.

U izradu i opremanje staklenika uloženo je ukupno 78 milijuna kuna, a staklenik je podignut u rekordnom roku od samo 6,5 mjeseci. Opremljen je najsuvremenijom tehnologijom tvrtke NETAFIM, jedne od vodećih u svijetu, a na izvođenju radova i montaži opreme angažirane su brojne hrvatske tvrtke.

U stakleniku Mitrovac uzgajat će se rajčica grapolo i sorta beef, što će biti ujedno i jedina domaća proizvodnja te sorte u Hrvatskoj. Očekivani godišnji prinos rajčice je 2.300 tona, a prva berba očekuje se već početkom travnja ove godine, čime će se smanjiti uvoz rajčice.

Što se tiče samog proizvodnog procesa, riječ je o hidroponskom tipu uzgoja što podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku. Sam proces proizvodnje zahtjeva konstantan nadzor tehnologa koji brinu o rastu biljaka, ali i edukaciji zaposlenika i pravilnoj brizi i načinu rada s biljkama. U stakleniku će u prvoj fazi, u stalnom radnom odnosu, biti 50 zaposlenika. Proizvodnja rajčica je cjelogodišnja, a odvija se na način da se na početku proizvodne godine obavlja pozicioniranje biljaka, njega i priprema za eksploataciju. Krajem veljače slijedi oplodnja uvođenjem bumbara u staklenik, a već od travnja pa sve do prosinca na tjednoj bazi obavlja se berba. Na kraju proizvodne godine, staklenici se čiste i pripremaju za novu proizvodnu godinu.

Vrlo je važno napomenuti da se u procesu uzgoja rajčica, za proces zagrijavanja staklenika, koristi dio toplinske energije iz Agrokorovog bioplinskog postrojenja, stoji u priopćenju.

Agrokor koncern u brojne je projekte u Belju dosad investirao 2,3 milijarde kuna, a uz dovršeni staklenik za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice planira se uskoro i dovršetak nove farme kapaciteta 2.000 muznih krava te bioplinskog postrojenja od dva megavata, što su investicije vrijedne dodatnih 140 milijuna kuna.

Riječ je o najvećim investicijama u poljoprivredi u Hrvatskoj i regiji, od kojih se očekuje godišnji prihod od 150 milijuna kuna, ističu iz Agrokora.  

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Komentari (3)
Pogledajte sve

govorili su da treba 100.000 € po zaposlenome.
Po toj racunici to bi bilo (70*100.000*7,5) 37.500.000 Kn a ispada prema napisanome duplo vise.
Kako znam da todo nije siroke ruke, nije tesko vidjeti koja je brojka pribliznija istini.

KTC je otvorio premalen. Ovaj ogromni Agrokorov je ispravan put. Tako malen kao KTC imala je Diona u Gavrilovicu pa im je riknulo. Ima tu puno problema..nije to samo sadi i beri…tu je povrat,nekvaliteta,zahtjevan kadar itd. Vidjet ćemo ali ovo Agrokorovo bi trebalo uspjet zbog veličine

I KTC je otvorio staklenik za proizvodnju grapolo rajčica ,,,,

New Report

Close