Adris preuzeo lidersko mjesto u uzgoju plemenite ribe

Autor: Agneza Urošević , 17. studeni 2008. u 20:00

Adris je spreman ući u realizaciju projekta uzgoja ribe u toplim rashladnim vodama TE Plomina vrijednog 35 milijuna kuna

Stvaranje prepoznatljvog brenda proizvoda na europskom tržištu od uzgojene plemenite ribe u vlastitim ribogojilištima, povećanje proizvodnje u sljedeće tri godine sa 2000 na 5000 tona brancina i orada te uzgoj riba u toplim rashladnim vodama termelektrane Plomin, osnovni su ciljevi ulaska Adris grupe u proizvodnju zdrave hrane. “Planovi su kompatibilni s turističkom orijentacijom Adrisa jer mediteranski turizam bez kvalitetnih prehrambenih namirnica kao što je riba teško je zamisliv. Osobito s obzirom na ukupan trend zdrave prehrane”, rekao je za Poslovni dnevnik Damir Vanđelić, direktor Adrisove kompanije Adriaresorts. Ta je tvrtka završila preuzimanje Marikulture Istra od pulske tvrtke Trp kao i od tvrtke Bisage-Net u Salima na otoku Ugljanu.

Povećati kvalitetu
“Nakon preuzimanja rovinjske Marimirne zajedno sa zadarskim Cenmarom koji je prethodno preuzela Marimirna te posljednjim preuzimanjem zaokružili smo ulazak u ovu proizvodnju. Kontroliramo 60 posto domaćeg uzgoja orada i brancina. Velike su mogućnosti širenja i povećanja proizvodnje, kao i podizanja kvalitete za što samostalne tvrtke nisu imale dovoljno kapitala. Objedinjenu proizvodnju lakše ćemo povećati uz vrhunsku kvalitetu i plasirati uz prihvatljivu cijenu”, ističe Vanđelić. Prije nekoliko mjeseci Adris je preuzeo dvije najstarije i najveće hrvatske kompanije za uzgoj plemenite ribe. Riječ je o Marimirni iz Rovinja s mrijestilištem, ribogojilištem i pokusnom preradom u Limskom kanalu, godišnje proizvodnje 250 tona orada i brancina te ambicioznim projektom uzgoja riba uz TE Plomin. Prije toga Marimirna je preuzela zadarski Cenmar s proizvodnjom od tisuću tona.

Početak gradnje
“Za Europu smo pojedinačno premali pa su udruživanje, okrupnjavanje, stroga racionalizacija, vrhunska kvaliteta, tržišna cijena i količina bitni za nošenje s velikim europskim proizvođačima poput Grčke, Italije, Španjolske i Francuske”, istaknuo je direktor Marimirne i pionir proizvodnje riblje mlađi u Hrvatskoj Željko Filić. Uz veliko iskustvo i dobro poznavanje branše u europskim i svjetskim okvirima on je bio i idejni začetnik projekta uzgoja ribe u toplim rashladnim vodama TE Plomina prije desetak godina. O toj ideji je s HEP-om potpisano i pismo namjere. Adris grupa spremna je odmah ući u realizaciju projekta teškog 35 milijuna eura. “Slijedimo projekt Marimirne i kako je uglavnom sve spremno za realizaciju, pred potpisivanjem smo ugovora s HEP-om. Ako se to dogodi do kraja ove godine, gradnja bi mogla početi vrlo brzo, a trajala bi godinu i pol dana”, zaključuje direktor Adria Resortsa Damir Vanđelić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

je, ehheehhh… i to iz Kali na otoku Ugljanu…

Znaci, sve sto se moglo pobrkat i krivo napisat, napisalo se…

Al da je malo opće kulture i elementarnog provjeravanja informacija, ak niš drugo, ne bi se to tako ofrlje napisalo…

“Ta je tvrtka završila preuzimanje Marikulture Istra od pulske tvrtke Trp kao i od tvrtke Bisage-Net u Salima na otoku Ugljanu.” –

A da nije mozda Bisage Nit?

Još jedan primjer polupismenih novinara… Sali su na Dugom otoku, ne na Ugljanu…

New Report

Close