ZSE: Nakon jučerašnje dinamike i skoka, povlačenje ‘ručne’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2013. u 12:46
Thinkstock

Nakon jučerašnjeg dinamičnog trgovanja, na Zagrebačkoj burzi danas je vrlo mirno – Crobexi stagniraju, a i promet je splasnuo, pri čemu je u većem fokusu investitora tek dionica Atlantske plovidbe.

 Nakon jučerašnjeg dinamičnog trgovanja, na Zagrebačkoj burzi danas je vrlo mirno – Crobexi stagniraju, a i promet je splasnuo, pri čemu je u većem fokusu investitora tek dionica Atlantske plovidbe.

Oko 12,00 sati Crobex je bio u plusu 0,16 posto, na 1.948 bodova, dok je Crobex10 stagnirao na 1.087 bodova.

Redovni promet iznosio je 5 milijuna kuna, što je otprilike 7,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Nakon dinamičnog jučerašnjeg trgovanja i skoka Crobexa, danas se trguje usporeno. Čak trećina prometa ostvarena je dionicom Atlantske plovidbe“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Dionicom Atlantske plovidbe do podneva je ostvareno 2 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pritom skočila 4,86 posto, na 267 kuna.

Nešto više trguje se i dionicom Ine, kojom je ostvareno gotovo 750.000 kuna prometa, a cijena joj je porasla 2,11 posto, na 4.300 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, uz Atlantsku plovidbu najveći rast cijene bilježi dionica Kraša, poskupjevši 3,64 posto. Nešto veći gubitak, pak, bilježi dionica Valamar Adrije, za 2,02 posto.

Cijena dionice HT-a danas iznosi 215,29 kuna, što je 0,51 posto manje nego jučer, uz 301.000 kuna prometa.

Istodobno, na europskim burzama, nakon dva dana snažnog rasta, indeksi su u minusu, jer je optimizam ulagača u vezi globalnog gospodarstva splasnuo zbog anemičnog rasta Kine i mogućeg automatskog smanjenja američkog proračuna.

„Loše su na tržištima odjeknuli indeksi industrijske aktivnosti Kine i Europe, kao i rast stope nezaposlenosti u eurozoni s 11,8 na 11,9 posto. Investitore brine i mogućnost da se automatski primjeni rez u državnoj potrošnji SAD-a, za čak 85 milijardi dolara, u slučaju izostanka političkog dogovora o limitu zaduživanja. U slučaju da se to dogodi, MMF je već najavio da će srezati prognozu rasta američkog gospodarstva ove godine za najmanje 0,5 postotnih bodova, što će imati posljedice i na globalno gospodarstvo“, ocjenjuje Mažurin.

Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,33 posto, frankfurtski DAX 0,75 posto, a pariški CAC 1,36 posto.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close