ZSE: Dionički promet u veljači veći četiri posto

Autor: Tomislav Pili , 02. ožujak 2016. u 22:00
Predsjednica Uprave Ivana Gažić smatra da je prerano suditi o utjecaju poreza na promet/I. K./PIXSELL

Promet dosegnuo 136,5 milijuna kuna.

Iako su na mjesečnoj razini primjetni određeni pozitivni pomaci, usporedba prometa na Zagrebačkoj burzi na godišnjoj razini pokazuje značajan pad. Prema izvješću za veljaču objavljenom u srijedu, dionički promet dosegnuo je 136,5 milijuna kuna i u odnosu na siječanj bio je veći preko četiri posto.

Rast od 7,4 posto bilježi i obveznički promet od 80,4 milijuna kuna dok se blok-promet obveznicama utrostručio na 39,5 milijuna kuna. Kada se sve zbroji i oduzme, ukupan promet uvećan je 13 posto na 365,1 milijun kuna. Međutim, usporedba s lanjskom veljačom ne daje tako optimističnu sliku. Na godišnjoj razini dionički je promet niži čak 38 posto dok ukupan promet bilježi pad za 23 posto. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić smatra kako je teško suditi o utjecaju poreza na kapitalnu dobit na trgovanje po samo dva mjeseca. "I ranije smo znali imati mjesece sa slabijim prometom. Kod poreza na kapitalnu dobit glavna je zamjerka – koja je otklonjena – bila način obračuna, ali ne smatram da je to bitnije utjecalo na likvidnost", smatra Gažić. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Poceli su se nazirati pozitivni ucinci poreza na kapitalnu dobit.Mislim da je doslo vrijeme da se isti digne na 20% jer kad zaradis 100 pa nije problem dati tih 20 nikome.Opet ces zaradit.

Dakle ljudi bez novca i krenula prodaja.
Gledajući graf Crobex-a nije ni čudno da se rasprodaje
kad Crobi mora zaronuti dublje ispod 1000.

New Report

Close