ZSE: Crobex zaronio ispod 1.800 bodova, u fokusu Agrokor

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. lipanj 2014. u 12:36
Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks danas zaronio ispod psihološki važne razine od 1.800 bodova, a uz slabu likvidnost, u fokusu ulagača i dalje su dionice kompanija iz sastava Agrokora.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,4 posto, na 1.794 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,3 posto, na 1.017 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je samo 1,6 milijuna kuna, što je otprilike 3,5 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

Najveći promet, oko 350 tisuća kuna, do podneva je ostvaren dionicama Vupika, pri čemu im je cijena porasla oko 3 posto, na 104,90 kuna. Cijena te dionice snažno raste od prošloga četvrtka, kada je objavljeno da su ispunjeni svi uvjeti za Agrokorovo preuzimanje slovenskog Mercatora.

Od ostalih kompanija iz sastava Agrokora danas se više trguje i dionicama Belja te Zvijezde. Pritom je cijena Belja pala više od 6 posto, na 42,60 kuna, a Zvijezde 3,65 posto, na 2.900 kuna.

„Na domaćem tržištu danas vlada oprez, a u fokusu ulagača i dalje su dionice kompanija iz koncerna Agrokor. Od značajnijih domaćih objava, u četvrtak očekujemo podatak o trgovini na malo u svibnju“, kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Nešto veći promet, 300 tisuća kuna, do podneva je ostvaren i redovnim dionicama Adrisa, a cijena im je stagnirala na 300 kuna.

Uz promet od oko 250 tisuća kuna, dionica Arenaturista poskupila je, pak, 4 posto, na 380 kuna.

Dionica HT-a našla se, međutim, među gubitnicama, s padom cijena za 0,5 posto, na 151,62 kune.

A na europskim burzama danas vlada dobro raspoloženje. Nakon prošlotjednog oštrog pada, londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko podneva u plusu između 0,1 i 0,3 posto.

„Europske burze danas bilježe lagani rast, nakon prošlotjednog pada potaknutog napetostima u Iraku te lošijim nego što se očekivalo makroekonomskim podacima iz SAD-a. Od važnijih izvješća, sutra očekujemo objavu PMI indeksa proizvodnje, a u četvrtak indeksa usluga niza europskih zemalja te eurozone u lipnju, kao i podatak o stopi nezaposlenosti u eurozoni u svibnju“, kaže Nikolina Medić.

Na svjetskim se burzama ovoga tjedna očekuje još niz makroekonomskih podataka koji će pokazati u kakvoj su formi najveća svjetska gospodarstva i koji bi mogli osjetno utjecati na smjer tržišta.

„U četvrtak će u fokusu biti i sjednica čelnika Europske središnje banke, podatak o trgovini na malo u eurozoni u svibnju, te izvješće o zaposlenosti u SAD-u, dok u petak očekujemo podatak o industrijskim narudžbama u Njemačkoj u svibnju“, zaključuje Nikolina Medić.

Komentirajte prvi

New Report

Close