Zbog sumorne burze dionica HT-a opet grebe po dnu

Autor: Tomislav Pili , 15. rujan 2015. u 22:00
Početkom lanjskog svibnja dionice se moglo kupiti i po 141 kunu/M. Lukunić/PIXSELL

Pad HT-a treba gledati u širem kontekstu tržišta zanemarenog od većine institucionalnih ulagača.

Najpopularnija dionica ovdašnjeg tržišta kapitala – Hrvatski telekom – u utorak se opet našla na najnižim cjenovnim razinama ikada.

Tijekom trgovanja dionica se spustila sve do 145,07 kuna. Zaključenjem trgovanja na Zagrebačkoj burzi cijena se zaustavila tik iznad, na 145,09 kuna, oslabivši 1,2 posto u odnosu na ponedjeljak. Iako zvuči zastrašujuće, to ipak nije i rekordno niska cijena. Naime, početkom lanjskog svibnja HT se moglo kupiti i po 141 kunu. Tijekom ove godine HT je oslabio 2,4 posto, dok je indeks Zagrebačke burze u istom razdoblju pao 0,5 posto.

 

2,39posto

oslabila je dionica HT-a tijekom ove godine, a CROBEX 0,5 posto

Analitičari smatraju da se vrijednosnica najvećeg domaćeg telekoma pridružila općenito sumornoj slici domaćeg tržišta. "Pad HT-a treba promatrati u širem kontekstu. Domaće tržište je zanemareno od većine institucionalnih investitora i u skladu s time nema aktivnosti. Stoga su cijene dionica gotovo proizvoljne", kaže Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa. Njegove riječi potvrđuje i kretanje indeksa. CROBEX indeks u utorak je oslabio je 0,6 posto i zaustavio se na 1726,16 bodova te je na najnižoj razini od kraja svibnja.

"Općenito, situacija na burzi je loša, dijelom i zbog neizvjesnosti na inozemnim burzama dok investitori čekaju ovotjedno zasjedanje Feda", navodi za domaću izvještajnu agenciju Roman Rinkovec, investicijski savjetnik u Credosu. Dodaje da su investitori na oprezu zbog predstojećih parlamentarnih izbora, kao i situacije oko rješavanja problema u kreditima u švicarskim francima. Prema mišljenju Jakuba Krawczyka, analitičara u austrijskoj Raiffeisen banci, dionica HT-a u negativnom je trendu već nekoliko kvartala. Kako je kazao, HT je i dalje pod preporukom "držati". 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Analitičari preporučuju “zadržati HT”[/b]
Ja preporučujem “kupovati HT”[/b] , makar me netko tužio da sam u sukobu interesa jer imam dionice HT-a. (koji stupidan zakon u još stupidnijoj državi)
Svi fundamentalni pokazatelji HT-a su na strani moje preporuke a onaj tko ima nešto novca na raspolaganju teško da će kupiti profitabilniju tvrtku od HT-a, po jeftinijoj cijeni, bar ne na Zagrebačkoj burzi.
Treba li više išta dodati ?!
(Osmi da netko namjerno ruši cijenu HT-a, pogodite iz kojih razloga)

New Report

Close