Zagrebačka burza predstavila Funderbeam SEE

Autor: Poslovni.hr , 08. listopad 2016. u 13:07
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

U prvoj će fazi Funderbeam SEE biti usmjeren prema kompanijama iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a u budućnosti je planirano poslovanje Funderbeam SEE-a proširiti na širu regiju. No, od početka će pristup tržištu imati ulagatelji iz cijelog svijeta.

Funderbeam SEE želi omogućiti mladim kompanijama u ranim fazama njihovog rada pristup potrebnom kapitalu kroz skupno financiranje. Želimo da startupovi nastave raditi u okruženju u kojem su nastali i tako budu glavni pokretač ekonomije u desetljećima koja dolaze. Ovim inovativnim modelom prikupljanja kapitala poduprijet ćemo razvoj njihovih poduzetničkih ideja, a malim te profesionalnim  ulagateljima omogućiti da ulože novac i sudjeluju u uspjehu kompanija u koje vjeruju, istaknula je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Direktorica i osnivačica estonskog Funderbeama Kaidi Ruusalepp te Ivana Gažić predstavili su u petak 7. listopada 2016. godine na okruglom stolu održanom na godišnjoj konferenciji Zagrebačke burze u Poreču zajednički projekt Funderbeam SEE, kompanije u osnivanju u kojoj Zagrebačka burza ima 20-postotni udio.

Funderbeam je crowdfunding platforma za startup kompanije na kojoj ulagatelji odmah nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima kao da je riječ o tvrtkama izlistanima na burzi, a zahvaljujući inovativnom sustavu temeljenom na bitcoin tehnologiji. Vrijednost Funderbeama prepoznao je i osnivač Skypea Jaan Taalinn, jedan od prvih ulagatelja u kompaniju.

U prvoj će fazi Funderbeam SEE biti usmjeren prema kompanijama iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a u budućnosti je planirano poslovanje Funderbeam SEE-a proširiti na širu regiju. No, od početka će pristup tržištu imati ulagatelji iz cijelog svijeta.

U Hrvatskoj i regiji postoje mlade kompanije sa sjajnim poslovnim idejama, kojima treba kapital, a postoje i zainteresirani ulagatelji s dovoljno raspoloživog kapitala. Kontinuirani rast štednje kao i povijesno niske kamatne stope pogoduju ovom procesu.  Funderbeam SEE bit će aktivni posrednik u njihovom spajanju, u skladu s težnjom Zagrebačke burze da bude institucija koja zaokružuje čitav životni ciklus kompanije, od ideje do potencijalnog uvrštenja na uređeno burzovno tržište, najavila je Ivana Gažić.

Funderbeam ruši stare barijere, kompanijama pojednostavljuje prikupljanje kapitala za rast, a ulagateljima olakšava pristup likvidnim sredstvima. Kako Funderbeam koristi inovativnu tehnologiju, cilj nam je postaviti model alternativnog financiranja za budućnost. Procijenili smo da je Zagrebačka burza, kao predvodnik u svojoj regiji, koji traži nove modele razvoja, idealan partner za razvoj Funderbeama, protumačila je razloge za partnerstvo sa Zagrebačkom burzom Kaidi Ruusalepp, osnivačica i direktorica Funderbeama, nekadašnja predsjednica uprave burze NASDAQ OMX Tallinn i suautorica estonskog Zakona o digitalnim potpisima, koji je omogućio razvoj estonske digitalne ekonomije.      

Kompanija koja odluči prikupiti kapital putem ove napredne crowdfunding platforme imat će sveobuhvatnu logističku podršku Funderbeamovog tima. Funderbeam vrši provjere identiteta ulagatelja, ekspertize Vodećih ulagatelja i kvalitete poslovnih planova startupova kao i njihovu spremnost za komunikaciju s ulagateljima i nagli rast. Nakon odobrenja ulaska kompanije na Funderbeam, kompanija može računati na aktivnu podršku u prezentaciji svojeg poslovnog koncepta tijekom svih faza financiranja, do početka trgovanja udjelima.

Uz to, svaka kompanija na Funderbeamu može računati na Vodećeg ulagatelja. Vodeći ulagatelj može biti osoba iz samog startupa ili iskusni pojedinac koji dobro poznaje kompanijinu branšu i ima određenu sliku o investicijskom potencijalu kompanije. Vodeći ulagatelj i sam ulaže, demonstrirajući tako povjerenje u pozitivne izglede kompanije, pojašnjavaju profesionalci iz Funderbeama.

Funderbeam SEE koristit će Funderbeamov poslovni model, gdje se za potrebe financiranja investiranja utemeljuje tzv. SPV (Special Purpuse Veichle) sa sjedištem u Estoniji, koji predstavlja jedinog vlasnika kompanije, koji nastupa ispred svih ulagatelja. Razlog su niski troškovi i izostanak birokratskih barijera, a startupovi time nemaju desetine ili stotine ulagatelja s kojima razgovaraju već samo jednog i to Vodećeg, koji je ujedno i direktor u SPV-u. Ulagatelji pak, i Vodeći i mali, nakon otvaranja svojeg investicijskog profila u svakom trenutku imaju nadzor nad svojim cjelokupnim portfeljem, u svim startupovima u koje su uložili putem Funderbeama. Minimalno ulaganje za pojedinačnog malog ulagatelja u kompaniju iznosi 100 eura. Otvaranje investicijskog profila za ulagatelje je besplatno, a još je jedna posebnost ovog inovativnog sustava prikupljanja kapitala i trgovinske platforme u tome što trgovanje ne uključuje posrednike, brokere i sl., a transakcijske naknade prilikom trgovanja ulagatelji plaćaju samo u situaciji ako na transakciji ostvaruju dobit, s time da je iznos transakcijske naknade 1%.

Funderbeam u svojoj bazi već sad ima podatke o više od 180 000 kompanija iz cijelog svijeta, a njegova je posebnost i set naprednih analitičkih alata koji svakom ulagatelju i kompaniji omogućavaju uvid u poslovanje, kretanje cijena udjela, kao i usporedbu s konkurentskim kompanijama u branši. Na taj način ulagateljima je omogućeno najbolje moguće informiranje o ulaganjima i kompanijama, kako bi donijeli adekvatne investicijske odluke prilagođene svom investicijskom profilu.

Na konferenciji je najavljena suradnja s HUB385 kao vodećim coworking spaceom u Hrvatskoj. HUB385 osigurat će osigurati priljev startupova te preuzeti ulogu vodećeg ulagatelja u projektima koje identificiraju kao najuspješnije. Vjerujemo da profesionalna ekspertiza utemeljitelja projekta HUB385 može značajno doprinijeti razvoju startupova u Hrvatskoj, izjavila je Ivana Gažić.

Na kraju okruglog stola na kojem su okupljeni financijski profesionalci mogli čuti pojedinosti o Funderbeam SEE platformi, predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić najavila je početak prikupljanja sredstava putem platforme u Hrvatskoj do kraja godine i pozvala sve kompanije zainteresirane za ulaganje, kao i ulagatelje, da se prijave na platformu i započnu postupak prikupljanja kapitala i ulaganja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Da li će RIMAC na burzu ?

HUB385 osigurat će priljev startušpova?? Uvijek ista ekipa gura svoje. Dajte nemojte i ovo zagaditi

New Report

Close