Zagrebačka burza kaznila Uljanik plovidbu

Arhivska fotografija: Patrik Macek / Pixsell Arhivska fotografija: Patrik Macek / Pixsell

Problem je nastao zbog toga što Plovidba nije dostavila i objavila na Burzi informaciju o tome da im je račun bio u blokadi od 22. veljače, a što im je bila obaveza.

Zagrebačka burza izrekla je javnu opomenu Uljanik Plovidbi te tvrtki odrezala novčanu kaznu u iznosu od 40 tisuća kuna, piše Glas Istre. Uslijedilo je to nakon što je uočeno da ta kompanija ne ispunjava u cijelosti svoje obveze objavljivanja cjenovno osjetljivih informacija propisane odredbama pravila Burze, odnosno ne poštuje obvezu objavljivanja povlaštenih informacija.

Problem je nastao zbog toga što Plovidba nije dostavila i objavila na Burzi informaciju o tome da im je račun bio u blokadi od 22. veljače, a što im je bila obaveza. Na taj način su prekršili svoju obvezu objave cjenovno osjetljivih informacija odnosno povlaštenih informacija propisanih Uredbom o zlouporabi tržišta i pravilima Burze.

Zagrebačka Burza je pri donošenju Oduke posebno u obzir uzela činjenicu da je od Uljanik plovidbe u čak pet navrata zatražila očitovanje o tome jesu li im poznate nove okolnosti ili činjenice koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu dionica, a koje ne proizlaze iz informacija koje su ranije dostavljene Burzi, te da su iz Plovidbe svaki put odgovorili kako im takve činjenice nisu poznate.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve