Zagrebačka burza cijepa svoje dionice

Autor: Tomislav Pili , 28. lipanj 2016. u 08:55
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Umjesto 1000 kuna, nova nominalna cijena iznosit će 10 kuna.

Kako bi učinila dionice atraktivnijima za trgovanje kada budu uvrštene, Zagrebačka burza (ZSE) predložila je dioničarima cijepanje dionica u omjeru 1:100. Kako stoji u pozivu na skupštinu koja će se održati 28. srpnja u sjedištu ZSE-a, 46.357 dionica nominalne vrijednosti 1000 kuna podijelilo bi se na 4,6 milijuna dionica nominalne vrijednosti 10 kuna.

Drugim riječima, svaka postojeća dionica cijepa se na stotinu novih. Cijepanje dionica u pravilu se radi kada izdavatelj želi potaknuti trgovanje učinivši time dionice pristupačnijima za ulaganje. To je bio motiv i u ovom slučaju, potvrdila je predsjednica Uprave Ivana Gažić.

"Nominalna cijena je relativno visoka, a ovim smanjenjem želimo učiniti izdanje likvidnijim i timae atraktivnijim investitorima", izjavila je Gažić. Podsjetimo, Zagrebačka burza namjerava izlistati svoje dionice. Prema prijašnjoj skupštinskoj odluci, dionice se trebaju uvrstiti do 31. kolovoza ove godine. Ivana Gažić ističe kako bi se dionicama burze moglo trgovati i prije tog datuma.

"Upravo predajemo prospekt kod Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga", dodala je Gažić. Prema posljednjim podacima za kraj svibnja, Zagrebačka burza ima 33 dioničara. Najveći udjel od 9,95 posto drži tvrtka Investco, a slijedi Interkapital sa 7,5 posto udjela. Na trećem je mjestu Europska banka za obnovu i razvoj koja je 5,2 posto udjela stekla u siječnju ove godine prilikom  dokapitalizacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close