Za trećinu analitičara era rasta burzi već je završena

Ove godine Wall Street su pogodile dvije korekcije od 10 posto/REUTERS Ove godine Wall Street su pogodile dvije korekcije od 10 posto/REUTERS

Financijski stručnjaci upozoravaju da investitori trebaju biti spremni na povećanu volatilnost.

Kraj rekordno dugog "bikovskog tržišta" na globalnim burzama nije daleko i moglo bi završiti početkom 2020. godine, ako je suditi po mišljenju analitičara iz najnovije Reutersove ankete.

U istraživanju je između 13. i 28. studenog sudjelovalo 250 analitičara, a pokazalo je i znatno pogoršanje prognoza rasta najvažnijih svjetskih indeksa tijekom iduće godine. Od 110 analitičara koji su se usudili dati takvu prognozu, njih 40 posto smatra da će razdoblje uspona cijena koje na Wall Streetu traje od ožujka 2009. godine potrajati duže od godinu dana. Kraj rasta cijena dionica u roku od godine dana očekuje četvrtina ispitanika.

 

40 posto

anketiranih očekuje da će bikovsko tržište trajati i poslije 2019.

Međutim, zanimljivo je da trećina stručnjaka smatra da je "bikovsko tržište" - već završilo. "Dok će volatilnost ostati povećana - već ove godine vidjeli smo dvije korekcije cijena dionica od 10 posto - ne smatram da će istinsko medvjeđe tržište nastupiti dok nismo u recesiji ili ulazimo u nju", pojasnila je Mona Mahajan, investicijska analitičarka u Allianz Global Investors. Mahajan je dodala kako ne očekuje recesiju u SAD-u u sljedećih 12 mjeseci.

Sukladno povijesnim iskustvima, burze počinju uračunavati mogućnost pada gospodarstva jedan do šest mjeseci ranije, što znači da bi medvjeđe tržište moglo tehnički nastupiti krajem iduće godine. Strahovanja da će američko-kineski trgovinski rat dodatno eskalirati analitičare Wall Streeta čini manje optimističnima u vezi kretanja indeksa S&P-a 500. Ipak, i dalje očekuju da će kraj iduće godine dočekati na višoj razini od sadašnjih 2740 bodova.

 

27 posto

analitičara smatra da je njihovo lokalno tržište trenutno jeftino

"Iako je S&P 500 u kolovozu ove godine označio najduže bikovsko razdoblje, snažna korekcija u listopadu podsjetila nas je da smo bliže kraju ciklusa i da investitori trebaju biti spremni na povećanu volatilnost", zabilježio je u anketi Richard Lacaille, glavni investicijski direktor u State Street Global Advisorsu. Zanimljivo je i kako tek 27 posto od 120 ispitanika smatra kako je njihovo lokalno tržište jeftino, unatoč nedavnoj oštroj rasprodaji. Oko 40 posto smatra da je fer vrednovano, dok trećina tvrdi da je i dalje preskupo.

Vrijedi istaknuti i razmišljanja o budućem rastu zarada. Iako je mnoštvo kompanija širom svijeta podbacilo u očekivanjima dobiti, čak 64 od 114 analitičara ocjenjuje da rast zarada kompanija nije došao do svog vrhunca. "Apsolutna razina zarada trebala bi se nastaviti povećavati u nadolazećoj godini jer će solidan rast prodaje nastaviti pokretati zarade po nižoj, održivijoj stopi", smatra Sameer Samana, globalni analitičar u Wells Fargo Investment Institute, referirajući se na indeks S&P 500.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!