Veledrogerija Salus imat će najveći prinos od dividendi

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2016. u 16:26
Izdašne dividende obradovat će dioničare najvećih kompanija/Fotolia

Salus je tradicionalno pri vrhu po prinosu od dividendi, a on bi ove godine mogao iznositi čak 8,7 posto.

Veledrogerija Salus, ako se ostvare predviđanja, bit će slovenska kompanija s najvećim prinosom od dividendi na Ljubljanskoj burzi, kada je riječ o 2015. godini. Odmah iza Salusa je Triglav Osiguranje, koja je imalo odličnu poslovnu godinu, dok dioničari Gorenja neće dobiti dividendu jer je kompanija lani imala gubitak od 8,2 milijuna eura, pišu Finance. Među "blue chip" dionicama kompanija s Ljubljanske burze u travnju sezonu skupština na kojima se odlučuje o dividendi tradicionalno otvara Petrol, a sezona se nastavlja sve do jeseni.

Rizik na Ljubljanskoj burzi
Finance su anketirale analitičare grupe Alta, NLB fondova, Triglav fondova, Alpen Investa i GBD-a, da bi objavile prognozu. Dobiven je dividendni prinos kompanija u rasponu od četiri do gotovo devet posto. Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Alta, kaže: "U posljednjih nekoliko godina, dividendni prinos slovenskih dionica prilično je lijep, iznadprosječan je u usporedbi s drugim globalnim tržištima kapitala i visok u odnosu na okruženje niske kamatne stope. Jednako očekujemo i ove godine. Naš projicirani neto dividendni prinos za indeks najlikvidnijih slovenskih tvrtki SBI TOP je 3,5 posto.

 

4,5eura

po dionici prijedlog je dividende Telekoma Slovenije

Ukratko, dividende su jedan od vrlo dobrih razloga za kupnju pojedinih slovenskih dionica." Domen Granda iz GBD BPH dodaje da pri ulasku na slovensku burzu investitori trebaju biti svjesni da je ulazak na manje likvidno tržište i kupnja pojedinih vrijednosnih papira značajan rizik. On procjenjuje da trenutno dionice Krke, Triglava i Save Re nisu najbolji izbor za kupnju.  Salus je tradicionalno na vrhu slovenskih poduzeća, mjereno po prinosu od dividendi, a ove godine mogao bi dioničarima donijeti dividendni prinos od 8,7 posto.

Dividenda Triglav Osiguranja ovisi o nekoliko čimbenika. Prijedlog mora biti oprezan zbog adekvatnosti kapitala, koji se prvi put izračunava prema novim pravilima Solventnost 2, usto podružnica Triglav Osiguranje Ikei je prodala zemljište, a samo osiguranje je ostvarilo solidne rezultate. Mirovinski fond i SDH zajedno drže dvije trećine vlasništva. Prognoza analitičara bila je 2,15 eura bruto dividende po dionici, što bi značilo dividendni prinos od 8,37 posto. Telekom je jedna od tvrtki u kojoj se dividenda određuje dogovorom uprave i države kao najvećeg dioničara. Pokušana je privatizacija kompanije i dio tog procesa bila je isplata visokih dividendi. Prognoze analitičara predviđaju dividendu od od 4,5 eura bruto po dionici, što znači dividendni prinos od 5,7 posto.

Pritisak na isplatu dividende
Cinkarne Celje na vrhuncu građevinskog ciklusa ima odlične rezultate i visoku dividendu. Prodaja tvrtka nije uspjela, a lani imala je prosječne rezultate. Sava Re konsolidira poslovanje u Hrvatskoj i Sloveniji. U vlasničkoj strukturi tvrtke jačaju hrvatski mirovinski fondovi, što znači i da jača pritisak na isplatu dividende. 

Dobri rezultati kompanija

Petrol predlaže 11,1 eura po dionici, Luka Kopar dat će euro
Petrol je predložio isplatu dividende od 11,10 eura po dionici, a ona će ovisiti o dogovoru SDH, Kapitalske družbe i češke J & T banke, koji su zajedno vlasnici gotovo 41 posto kompanije. Luka Kopar prošle je godine ostvarila rekordnih 184,3 milijuna neto prihoda od prodaje, što je 13 posto više nego godinu ranije. Neto dobit porasla je za 12 posto na rekordnih 32,5 milijuna eura. Analitičari predviđaju dividendu od jednog eura, što znači 4,35-postotni prinos od dividendi.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close