Većinu najznačajnijih tvrtki na burzi čekaju bolji dani

Autor: Tomislav Pili , 03. studeni 2014. u 22:01
Ante Vlahovic/Jurica Galoic/PIXSELL

Analitičari vjeruju da će Adrisu dodatni vjetar u leđa dati Croatia osiguranje.

Široka potrošnja pod pritiskom, industrija raste, između ostaloga i na krilima širih globalnih ekonomskih trendova, dade se iščitati iz poslovnih izvješća kompanija čije su dionice na Zagrebačkoj burzi bile najlikvidnije u prvih devet mjeseci.

Kompanija s najviše dioničara – Hrvatski telekom – prikazao je 5,1 milijardu kuna prihoda od prodaje, 2,2 posto manje nego lani. Kod HT-a je očito usporavanje pada prihoda, kaže Mario Glogović, viši savjetnik za upravljanje portfeljima u investicijskom bankarstvu Hypo Alpe Adria banke."Također, u trećem kvartalu došlo je do rasta prihoda od 3,7 posto, a glavni razlog ovog povećanja je konsolidacija Optima telekoma. Što se profitabilnosti tiče, nastavlja se pad dobiti koja je u trećem kvartalu smanjena za 20 posto na 315 milijuna kuna", kaže Glogović koji u narednim kvartalima očekuje daljnji pad prihoda po niskim jednoznamenkastim stopama. Kod Podravke se nastavlja dugogodišnja stagnacija prihoda, a podaci za treći kvartal samo su još jedna potvrda da trenutna uprava za sada ne uspijeva napraviti značajnije pomake, tvrdi analitičar HAAB-a.
 

"Prihodi su u trećem kvartalu smanjeni za pola posto, a dobit je u odnosu na prošlogodišnji treći kvartal pala za 1,7 posto. Bez značajnijeg fokusa na nove linije proizvoda i nova tržišta u narednim kvartalima za Podravku očekujemo stagnaciju prihoda i dobiti", naglašava Glogović.Poslovanje rovinjskog Adrisa opterećuje duhansko poslovanje koje je ostvarilo devet posto niže prihode dok je turistički dio sa 2,9 milijuna noćenja u Maistrinim hotelima po popunjenosti ostao na prošlogodišnjoj razini, što je pomalo razočaravajuće. Jedina pozitivna stvar je što su prosječne cijene noćenja narasle za pet posto, ocjenjuje Glogović. Najbrže rastući dio Adrisa i dalje je Cromaris kojemu je prodaja u prvih devet mjeseci rasla za čak 52 posto. Analitičari sa simpatijama gledaju na buduće poslovanje Adrisa, pa tako Glogović kaže da u narednoj godini očekuje rast prihoda i dobiti, ponajprije potpomognutim Croatia osiguranjem.

Europsko tržište automobila raste 13. mjesec zaredom, a u ovakvom okruženju prihodi AD Plastika su u prvih devet mjeseci porasli za 2,3 posto. "Međutim, profitabilnost kompanije je pala zbog vrlo lošeg ruskog tržišta na kojem je prodaja automobila pala preko 12 posto. Također, na profitabilnost je utjecao i pad ruske valute u odnosu na euro koja je samo u trećem kvartalu izgubila 7,5 posto", naglašava Glogović. U narednim kvartalima očekuje daljnji rast prihoda zbog jakog europskog tržišta, ali veliki utjecaj na profitabilnosti i dalje će imati pad ruske valute.Na kraju, prihodi od prodaje jedne od turističkih perjanica domaće burze, Valamar Adria holdinga koji je sada integriran u Rivieru Valamar, veći su gotovo dva posto i prešli su milijardu kuna. Broj noćenja pao je za jedan posto, ali je dobit povećana na 218 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close