Većina svjetskih burzovnih indeksa u bikovskom tržištu

Autor: Tomislav Pili , 23. ožujak 2016. u 22:01
Oporavilo se 38 od 63 vodeće globalne burze/Thinkstock

Unatoč skoku cijena dionica, dio analitičara sumnja u održivost oporavka jer rast nije podržan očekivanjima o zaradama kompanija.

Nervoza i pesimizam na globalnim dioničkim tržištima s kojima su ušli u 2016. sve više postaju prošlost. Prema izračunu Bloomberga, od 63 svjetska vodeća burzovna indeksa njih 28 s ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 28,5 bilijuna dolara trenutno se nalazi u bikovskom tržištu.

K tome, dodatnih 10 indeksa s vrijednošću od 4,3 bilijuna dolara na pragu je tog tržišta. Slobodno se može reći kako se svjetske dionice oporavljaju od najlošijeg siječnja u posljednjih sedam godina uzrokovanog padom cijena nafte i zabrinutosti oko moguće nove globalne recesije. Tako je u prva tri ovogodišnja tjedna većina od 40 vodećih svjetskih indeksa s vrijednošću od 27 bilijuna dolara potonula u takozvano "medvjeđe tržište" koje se definira kao pad indeksa za 20 posto u odnosu na najvišu vrijednost.

 

12posto

ojačao je od svog minimuma svjetski MSCI World indeks

Međutim, burzovna sreća se preokrenula, pa je od minimuma postignutog 11. veljače globalni MSCI All Country World Index do sada ojačao 12 posto. U Europi su rast veći od 20 posto u odnosu na dno, čime je ispunjen uvjet za ulazak u bikovsko tržište, ostvarili grčki, talijanski, mađarski, danski, irski, ruski i belgijski burzovni indeks. Na pragu su španjolski i portugalski indeks, a u tom je društvu još i austrijsko, poljsko, nizozemsko i norveško dioničko tržište.  

Međutim, dio inozemnih financijskih analitičara i dalje je skeptičan prema održivosti oporavka svjetskih burzi, a kao glavni argument za tu tezu izvlače očekivanja o nižim zaradama kompanija. Naime, iako su očekivanja o profitu globalnih kompanija blago ojačala u ožujku, i dalje su 15 posto niža od rekordne vrijednosti postignute 2007. godine. Prema tvrdnjama Williama Hobbsa iz britanske banke Barclays,  analitičari čekaju snažnije dokaze o poboljšanju ekonomske aktivnosti prije nego što poboljšaju očekivanja. "Da bi se bikovsko tržište potvrdilo, rastuće cijene dionica trebaju biti u paru s rastućim zaradama kompanija", kaže Hobbs. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close