Većina azijskih burzi porasla, euro stabilan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. srpanj 2014. u 09:17
Foto: Thinkstock

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,5 posto, a pale su, za 0,3 posto, i cijene dionica u Južnoj Koreji.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, što se zahvaljuje rastu industrijske aktivnosti u Kini i jučerašnjem rekordnom dosegu S&P 500 indeksa na Wall Streetu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,5 posto, a pale su, za 0,3 posto, i cijene dionica u Južnoj Koreji.

Burzovni indeksi u Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasli su, pak, između 0,1 i 1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

Dobro raspoloženje azijskih ulagača ponajviše se zahvaljuje izvješću HSBC banke, prema kojemu je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u srpnju porastao s 50,7 na 52 boda, najvišu razinu u 18 mjeseci.

To je bolji podatak nego što su analitičari očekivali i ukazuje na ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

„Gospodarska se aktivnost nastavlja poboljšavati, što pokazuje da niz mini poticajnih mjera vlasti daje rezultate. Očekujemo da će vlasti nastaviti s poticajnom politikom idućih mjeseci kako bi se oporavak učvrstio“, kaže Qu Hongbin, ekonomist u HSBC-u.

Pad cijena dionica u Južnoj Koreji posljedica je, pak, podatka da je u drugom tromjesečju tamošnje gospodarstvo poraslo po najnižoj stopi u godinu dana. No, pad cijena nije znatniji jer je Seoul najavio paket mjera za poticanje rasta, uključujući i povećanu državnu potrošnju.

Pozitivno je, pak, na azijska tržišta utjecao jučerašnji rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu, što se zahvaljuje bojim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile rezultate, njih 68,5 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju dobiti, dok dugoročni prosjek prebačaja iznosi 63 posto.

Pritom je 63,1 posto kompanija nadmašilo procjene i po pitanju prihoda, više od dugoročnog prosjeka od 61 posto. No, očekivanja su niska, pa kompanijama nije veći problem nadmašiti ih.

Analitičari kažu i da se novac investicijskih fondova, unatoč geopolitičkim rizicima, vraća na tržišta u razvoju u potrazi za većim prinosima. Zahvaljujući tome, MSCI indeks dionica na tržištima u razvoju dosegnuo je najvišu razinu od siječnja prošle godine.

„Tržištima u razvoju i dalje koristi niska volatilnost, ubrzanje rasta globalnog gospodarstva i labava monetarna politika središnjih banaka“, poručuju analitičari Barclays banke.

A na valutnim se tržištima zbog geopolitičkih napetosti u Ukrajini i Pojasu Gaze trguje oprezno.

Tečaj eura kreće se oko 1,3460 dolara, najniže razine u osam mjeseci, koliko je iznosio i jučer u ovo doba.

Cijena eura stabilizirala se i prema japanskoj valuti, pa se kreće oko 136,50 jena.

Ni dolarov tečaj prema 'japancu' nije se znatnije promijenio od jučer. Kreće se u uskom rasponu od 101,42 do 101,58 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close