Uprava MIV-a: 1000 kuna po dionici je primjerena cijena

Autor: Ana Blašković , 06. svibanj 2019. u 22:01
Varaždinski MIV ostvario je 24 milijuna kuna gubitka u 2018./Marko Jurinec/PIXSELL

Pristanu li manjinski dioničari Hawle bi za preostalih 10,8% kapitala, mogao platiti najviše do 1,62 milijuna kuna.

Nakon što je većinski dioničar Metalske industrije Varaždin (MIV), tvrtka Hawle, prije 20-ak dana objavila ponudu za preuzimanje, jučer je povoljno mišljenje o ponudi dala Uprava, odnosno njezin jedini član Marin Držin.

Lokalna podružnica njemačkog Hawle Armaturena, koja je krajem godine kupila kontrolni paket od 89,18%, za preostale je ponudila 1000 kuna po komadu.

Nelikvidna dionica
Premda je iznos daleko ispod nominale od 3700 kuna, radi od o fer vrijednosti dionice, smatra Uprava tvrtke koja proizvode ventile i fazone. Zbog slabe trgovine na Zagrebačkoj burzi i nelikvidnosti MIV-a, elaboratom je utvrđena vrijednost dionici na dan nastanka obveze za preuzimanje od 768,36 kuna. S druge strane, vrijednost kapitala i rezervi krajem prvog kvartala 2019. sugerira 1558 kuna po dionici, dakle gotovo dvostruko više nego nudi Hawle.

 

89 posto

dionica već je u vlasništvu tvrtke Hawle

No, u obzir treba uzeti probleme u poslovanju. Tvrtka je ostvarila 24 milijuna kuna gubitka u 2018. te još 7,7 milijuna u prvom kvartalu, zaduženost je visoka, a likvidnost loša zbog čega je račun bio u blokadi 16 dana. Sve su to za Upravu, zajedno s dosadašnjim i obećanjima budućih ulaganja većinskog vlasnika, argumenti da je cijena od 1000 kuna po dionici – primjerena. 

Dioničarka i Karmen Brkić 
Pristanu li manjinski dioničari na prodaju, Hawle bi za preostalih 1625 dionica, odnosno 10,8 posto kapitala, mogao platiti najviše do 1,62 milijuna kuna.

Lista 10 najvećih dioničara otkriva da je većina dioničara skrivena iza skrbničkih računa, a među onima koji nisu nalaze se Mon Perin, tvrtka u kojoj udjele ima preko 900 žitelja i prijatelja istarskih Bala, s udjelom od 52 dionice. Dioničarka MIV-a s 21 dionicom je i Karmen  Brkić, bivša supruga donedavno jednog od najmoćnijih HDZ-ovaca Milijana Brkića, koji je u fokusu istražitelja zbog afera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close