Unatoč padu CROBEX-a, vrijednost dionica ipak veća

Autor: Tomislav Pili , 17. prosinac 2014. u 09:55
Bez oporavka domaćih kompanija teško je očekivati i rast indeksa/Filip Brala/PIXSELL

Razlozi pada CROBEX-a prvenstveno su fundamentalne prirode.

Zanimljiv paradoks na Zagrebačkoj burzi. Indeks CROBEX gubi na vrijednosti već osmi tjedan uzastopce i u minusu je u odnosu na početak godine, a analitičari smatraju kako trenutno ne postoje naznake da se negativni trend izmijeni.

 

2,8posto

minusa trenutno bilježi indeks CROBEX u odnosu na početak godine

S druge pak strane, dionička tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost svih dionica na burzi, od 128,7 milijardi kuna iz studenog u odnosu na početak godine je veća za preko osam posto, pokazuju podaci Zagrebačke burze.Tijekom ove posljednje korekcije CROBEX je izbrisao sav dobitak koji je tijekom jeseni iznosio u jednom trenutku i šest posto. Trenutno je indeks gotovo tri posto u minusu, ako se gleda od početka godine. Prema mišljenju Borisa Mažurina, voditelja tima istraživanja tržišta kapitala Hypo-Alpe-Adria banke, razlozi pada CROBEX-a već osmi tjedan zaredom prvenstveno su fundamentalne prirode.

"Naime, uz izostanak oporavka hrvatskog gospodarstva, kompanije i dalje bilježe slabljenje poslovnih rezultata. Tako su kompanije koje su sadržane u CROBEX-u 10 u prvih devet mjeseci ove godine agregirano zabilježile 3,1 posto manje prihode od prodaje, 8,2 posto manju EBITDA i 5,1 posto nižu neto dobit", pojašnjava Mažurin.

"Zato i ne čudi slab interes investitora koji se očituje u smanjenoj likvidnosti, koja je uglavnom skoncentrirana u par blue chip izdanja", dodaje analitičar Hypo banke.Kako kaže, očekuje da će se profitabilnost kompanija nastaviti pogoršavati uslijed smanjenja prihoda od prodaje, sve manjeg prostora za rezanje troškova te procesa restrukturiranja koje prolaze mnoge kompanije. "Bez oporavka fundamenata kompanija teško je očekivati i veći interes investitora i posljedično rast vrijednosti CROBEX-a", ocjenjuje Mažurin.

Komentirajte prvi

New Report

Close