U prvom polugodištu najveći skok prometa od 2006. godine

Foto: Žarko Bašić / Pixsell Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Trgovanje dionicama u šest mjeseci veće 134 posto nego lani.

Poboljšanje ekonomske situacije, a zatim šok zbog krize u Agrokoru donijeli su Zagrebačkoj burzi najveći skok polugodišnjeg dioničkog prometa u posljednjih 11 godina.

Iako na tržištu vlada dojam da prometi na burzi stružu po dnu, podaci iz izvješća za prvo polugodište pokazuju značajan oporavak likvidnosti. Dok je ukupni promet uvećan 17 posto na 2,3 milijarde kuna, dionički promet u prvih šest mjeseci dosegnuo je 1,8 milijardi kuna te je za 134 posto viši nego u istom lanjskom razdoblju.

Dva pokazatelja

Tako snažan skok polugodišnjeg prometa nije zabilježen još od 2006. godine kada je promet u prvom polugodištu bio 197 posto viši nego u prvih šest mjeseci 2005. godine. No, tada je promet dionicama vrijedio 2,7 milijardi kuna. Dok je prije 11 godina glavni pokretač likvidnosti bila euforija na tržištu, danas razloge treba tražiti u potresu u najvećoj privatnoj kompaniji. To sugeriraju dva pokazatelja. Prvi je podatak o najlikvidnijoj dionici, a to je Ledo koji je prikupio 221,6 milijuna kuna.

Ta je dionica u prošlosti vrlo rijetko bila u izraženijem fokusu investitora, a na vodećem je mjestu unatoč činjenici da je trgovina po nalogu regulatora obustavljena od početka svibnja. Drugi pokazatelj su mjeseci s najvišim prometom, a to su ožujak i travanj kada je kriza u Agrokoru eskalirala. U ožujku je zabilježen promet od 598,6 milijuna kuna, a u travnju od 435,9 milijuna kuna.

“Rast redovnog prometa u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje lani bio je prvenstveno generiran rastom u prvom tromjesečju koje je u početku bilo obilježeno optimizmom ulagača zbog dobrih makroekonomskih indikatora i rasta dobiti i rasta dobiti kompanija, da bi se u drugoj polovici tromjesečja dogodio preokret zbog razvoja situacije u Agrokoru”, komentira Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka Raiffeisen banke.

Generatori rasta

“Nakon isključenja iz trgovanja dionica Leda i Jamnice, dnevni prometi su znatno splasnuli i bili na razinama kao i 2016. godine. Ipak, nisu samo dionice Leda i Jamnice bile generatori rasta redovnog prometa u prvom polugodištu, nego su i prometi ostalim dionicama bili znatno veći nego u istom razdoblju prošle godine. Među deset dionica s najvećim prometom, rastom prometa se ističu dionice Valamar Riviere, Dalekovoda i Končar-Elektroindustrije koje nisu izravno povezane s krizom u Agrokoru”, tumači Harambašić Nereau.

Potražnju za dionicama sugerira i skok dioničke kapitalizacije za više od 18 posto na 142,2 milijarde kuna, dok je ukupna tržišna kapitalizacija od 233,3 milijarde kuna viša gotovo 14 posto nego prije godinu dana.     

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!