Tvrtke polako prepoznaju prednosti financiranja na burzi

Autor: Tomislav Pili , 26. svibanj 2015. u 22:00
Predsjednik Uprave LJSE Andrej Šketa i Ivana Gažić, predsjednica Uprave ZSE/Žarko Bašić/PIXSELL

Interes ulagača postoji, ali treba više prilika kroz privatizaciju i izlaske na burzu.

Bez privatizacija i prepoznavanja burzi kao mjesta za prikupljanje kapitala neće biti svijetle budućnosti Zagrebačke i Ljubljanske burze, složili su se u utorak čelnici tih burzi.

Obrativši se u uvodnom izlaganju na 2. investicijskom danu Zagrebačke i Ljubljanske burze, predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić je naglasila kako je najveći problem hrvatskog tržišta vrlo niska tržišna kapitalizacija slobodnih dionica (free float kapitalizacija), iako ZSE obilježava visoka kapitalizacija od 208,8 milijardi kuna. Tržišna vrijednost dionica iznosi preko 130 milijardi kuna. Niska vrijednost slobodnih dionica znači mali promet što je Gažić ilustrirala primjerom Ine.

 

175sastanaka

s ulagačima i analitičarima održalo je 13 slovenskih i hrvatskih izdavatelja

Iako je s 35,4 milijarde kuna najvrednija kompanija na domaćoj burzi, Ina ima free float od svega šest posto. S druge strane, HT ima mnogo veći free float što ga već godinama čini najlikvidnijom dionicom Zagrebačke burze. "Interes investitora postoji, no mi kao tržište ne nudimo dovoljno prilika. Rješenje je u privatizaciji i prepoznavanju privatnih tvrtki da svoje projekte mogu financirati na tržištu", kazala je Gažić. Slični izazovi muče i slovensku burzu, nadovezao se Andrej Šketa, predsjednik Uprave Ljubljanske burze. "Europska unija nije konkurentna u odnosu na SAD jer financiranje kreditima nije dovoljno. Europa će u narednim godinama poticati prikupljanje kapitala na burzama", naglasio je Šketa.

Poticanje prikupljanja kapitala dio je ideje o zajedničkom investicijskom danu ovih dviju burzi koji je ove godine okupio sedam hrvatskih i šest slovenskih tvrtki čije su dionice uvrštene na burzi, 24 investicijska društva i 48 analitičara. O interesu svjedoči i činjenica da se održalo 175 individualnih sastanaka izdavatelja s investitorima i analitičarima, 25 posto više nego prošle godine. Prilike na slovenskom tržištu prikazao je Sašo Stanovnik, analitičar ljubljanskog Alta Investa. Slovenske kompanije lani su većinom ostvarile rast dobiti, iako nešto manji od očekivanja analitičara.

No, slovensko tržište nudi jedan od najvećih dividendnih prinosa na svijetu od 4,5 posto, tvrdi Stanovnik. Uzrok tome je pritisak dioničara na kompanije te potrebe države za financiranjem kroz državna poduzeća. S druge strane, Krešo Vugrinčić analitičar Intercapitala, predstavljajući Zagrebačku burzu, istaknuo je kako su valuacije hrvatskih kompanija i dalje atraktivne u usporedbi sa razvijenim tržištima. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kakav dividendni prinos na burzi…nama nudi naša Zagrebačka burza?

Minus …i to malo žešći, već godinama…..
Trebate raditi na onome što Vam godinama pišemo, a to je zaštita dioničara.
Raspišite taj natječaj, uvedite šifre za kupce, da se spriječi manipulacija na tržištu i trgovina podataka….
Nakon toga , provedite analizu skrbničkih računa i stanja dionica, te pregledajte brokerske ugovore s kompanijama….toliko posla, a sve skupa,
ništa ne košta- a efekt urnebesan..

jel može jedan mali fondovski udar po asku? praznih priča nam je već pun kufer.

New Report

Close