Tvrtke iz S&P 500 indeksa ove godine dijele 95 posto dobiti

Autor: Tomislav Pili , 07. listopad 2014. u 10:29
Od 2009. na otkup dionica utrošeno je dva bilijuna dolara što je utjecalo i na rast cijena/REUTERS

Od 1998. američke kompanije u prosjeku dijele 85 posto dobiti.

Kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ove će godine potrošiti gotovu svu dobit na dividende i otkup dionica, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg.

Dioničarima američkih kompanija tako će otići ukupno 914 milijardi dolara ili 95 posto dobiti. Inače, od 1998. godine u prosjeku su kompanije dioničarima godišnje vraćale 85 posto dobiti, ako se isključe recesijske 2001. i 2008. godina. Prema očekivanjima Howarda Silverblatta, analitičara S&P 500 indeksa, na otkup vlastitih dionica ove će se godine potrošiti 565 milijardi dolara, dok će na dividende otići dodatnih 349 milijardi dolara, 12 posto više nego lani.

 

3,6bilijuna

dolara gotovine u posljednjih su pet godina akumulirale američke kompanije

Prema predviđanjima, američke tvrtke zabilježit će ove godine ukupnu dobit od 964 milijardi dolara što bi trebalo biti osam posto više na godišnjoj razini. Ovoga tjedna počinje objava rezultata za treće tromjesečje, a od sastavnica S&P 500 indeksa analitičari očekuju da će u prosjeku objaviti pet posto više zarade. Iako na prvi pogled izgleda da će kompanije podijeliti i posljednji novčić svojim ljubljenim dioničarima, činjenice ipak daju drugačiji pogled. Naime, velike američke kompanije prepune su novca.

Već pet godina financijski rezultati sve su bolji, pa je 500 kompanija iz indeksa akumuliralo 3,6 bilijuna dolara u gotovini i novčanim ekvivalentima. K tome, samo su tijekom ove godine prikupile 1,3 bilijuna dolara prilikom izdanja korporativnih obveznica, što je vrlo blizu rekordne vrijednosti. Otkupi vlastitih dionica ukupno vrijedni dva bilijuna dolara imali su značajan udjel u snažnom rastu cijena dionica od dna tržišta u ožujku 2009. godine. Tijekom tog razdoblja S&P 500 indeks ojačao je 191 posto. Prema podacima banke Barclay's, udjel novčanog toka koji čelnici kompanija troše na otkup dionica udvostručio se u odnosu na 2002. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close