Trgovanje dionicama Granolia najranije u petak

Autor: Tomislav Pili , 03. ožujak 2015. u 12:18
Burza očekuje dokumentaciju tijekom ovog tjedna/Željko Lukunić/PIXSELL

Zbog strukture dioničara likvidnost Granolia neće biti osobita, smatraju stručnjaci.

Nakon što je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na svojoj sjednici u petak odobrila jedinstveni prospekt uvrštenja 1,9 milijuna dionica mlinarske kompanije Granolio, početak trgovanja tim dionicama očekuje se krajem ovog tjedna.

Kako je pojasnila predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, Granolio bi sada Zagrebačkoj burzi trebao podnijeti zahtjev s cjelokupnom dokumentacijom, od koje se čekao prospekt uvrštenja, a koji je Hanfa odobrila prošli tjedan. "Kada zaprimimo kompletnu dokumentaciju, a nema razloga da to ne bude već tijekom ovog tjedna, Burza izdaje rješenje koje mora biti na internetskim stranicama Burze najmanje jedan trgovinski dan prije početka trgovine. Kako zahtjev još nismo zaprimili, procjenjujemo da trgovanje dionicama Granolia možemo očekivati najranije ovoga petka, ako zahtjev bude podnesen do srijede", istaknula je Gažić.

 

70posto

novih dionica Granolia upisali su dugoročniji ulagači iz fondovske industrije

Podsjetimo, Granolio je krajem prošle godine prikupio od institucionalnih investitora 94 milijuna kuna u inicijalnoj javnoj ponudi. Nakon Tankerske Next Generation (TNG), to će biti već drugo uvrštenje nove dionice na Zagrebačkoj burzi tijekom ove godine. No, iako je uvrštenje TNG-a popratio solidan interes ulagača, to se možda neće ponoviti sa Granoliom. "Free float (udjel slobodnih dionica) Granolia ipak je manji nego u slučaju TNG-a, tako da je teško očekivati visoku likvidnost te dionice", mišljenja je Ivana Gažić.

Slično razmišlja i Jadran Simić, financijski analitičar Raiffeisen banke koji podsjeća da su u izdanju novih dionica mirovinski i investicijski fondovi sudjelovali s više od 70 posto. "S obzirom na ovakvu strukturu vlasništva, a pretpostavljajući da će fondovi zadržati svoje pozicije na nešto duži rok, dugoročno očekujemo skromniju likvidnost ovim dionicama na Burzi. Međutim, kao i kod izlistavanja dionica TNG-a, prvi tjedan očekujemo veći interes za ovim dionicama i aktivnije trgovanje", kaže Simić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close