SPECIJAL: Zatišje pred buru? Ulagači čekaju rezultate HT-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2013. u 10:01
Ivica Mudrinić; Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Nakon jučerašnjih dobitonosnih prodaja, na Zagrebačkoj burzi danas bi trgovanje moglo biti mirnije.

Nakon jučerašnjih dobitonosnih prodaja, na Zagrebačkoj burzi danas bi trgovanje moglo biti mirnije, dok investitori nove smjernice iščekuju od financijskih izvješća domaćih kompanija.

>>> Zvonimir Mršić objavio minus od 20 milijuna kuna i odletio u Moskvu

>>> Financijska izvješća kompanija na jednom mjestu

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks potonuo je jučer 1,19 posto, na 1.959 bodova, a Crobex10 1,15 posto, na 1.091 bod.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 20,2 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna manje nego prethodnog dana.

Najviše se i jučer trgovalo dionicom Valamar Adrije. Uz promet od 3,6 milijuna kuna, cijena joj je pala 1,54 posto, na 160,3 kuna.

U blok transakciji, pak, promet dionicama Konzuma iznosio je tri milijuna kuna, i to po cijeni od 143,89 kuna.

„Danas očekujem mirnije trgovanje na domaćem tržištu. Unatoč znatnijim oscilacijama Crobexa proteklih dana, padu ili rastu za više od 1 posto, tržište je i dalje u pozitivnom trendu. Investitori čekaju daljnju objavu financijskih izvješća domaćih kompanija za prošlu godinu“, kaže Goran Vorkapić, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Slično je i na inozemnim burzama. Na Wall Streetu su u utorak, nakon mirnog trgovanja, cijene dionica blago porasle. Dow Jones ojačao je 0,34, a S&P 500 indeks 0,16 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,17 posto.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, dok se na europskim burzama trguje oprezno.

Podsjećamo, u četvrtak 14. veljače 2013., najveći domaći telekom operater HT planira objaviti rezultate poslovanja za 2012.

„Trgovanje na inozemnim burzama nešto je mirnije nego proteklih dana. Najvažniji burzovni indeksi na višegodišnjim su najvišim razinama, pa su investitori na oprezu, u očekivanju manje korekcije tržišta na niže. No, moguće je i da ne dođe do korekcije, već da se kapital samo preusmjeri iz jednoga u drugi sektor“, zaključuje Vorpakić.

Komentirajte prvi

New Report

Close