Dan D za HT u četvrtak: ‘Vidljiv je generalni trend rezanja dividendi u telekom industriji’

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2013. u 11:54
Ivica Mudrinić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

HT planira objaviti rezultate poslovanja za 2012. u četvrtak.

"S obzirom da u četvrtak 14. veljače 2013., najveći domaći telekom operater HT planira objaviti rezultate poslovanja za 2012., odlučili smo vlastitim očekivanjima najaviti tu objavu, a samim time i ulazak u najvažniji dio ovogodišnje sezone objava rezultata kompanija",  stoji u analizi „IC Daily – Equity Espresso“ investicijskog i edukativnog portala iCapital.hr (preporučamo da u dokumentu obvezno pročitate navedeni disclaimer).

Njihovu analizu prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

"Nakon što je HT u prvih devet mjeseci 2012. iskazao pad prihoda od 7,1% (-6,8% korigirano) u odnosu na 2011., pri čemu je EBITDA pala 6,7% godišnje na razinu 2,6 mlrd HRK, slične rezultate očekujemo i na razini cijele godine. Drugim riječima, pad prihoda trebao bi biti u rasponu višeg jednoznamenkastog postotka, pri čemu očekujemo zadržavanje profitabilnosti od oko 45-46% na EBITDA razini. Za razliku od EBITDA razine, na bottom lineu očekujemo utjecaj rezervacija s kraja godine za isplatu posebnih otpremnina za 403 zaposlena koje sveukupno stvaraju trošak od 201m HRK.

Pod uvjetom da kompanija i dalje zadrži 100% omjer isplate dividende iz neto dobiti, ona bi se pod utjecajem spomenutih rezervacija trebala nešto smanjiti pri čemu očekujemo razinu od oko 20 HRK po dionici (za 2011. isplaćeno 22,14 HRK po dionici), što bi uz trenutnu cijenu dionice HT-a od 216,83 HRK rezultiralo i dalje prilično visokim dividend yieldom od 9,2%. Ipak, moramo napomenuti da HT već godinama iskazuje višu razinu profitabilnosti od peer grupe što kompaniji omogućava visoke razine dividende, no takav trend zasigurno nije u potpunosti održiv s obzirom na tržišne i makroekonomske uvjete. Naime, vidljiv je generalni trend rezanja dividendi u telekom industriji uslijed pritisaka na profitabilnost operatera i potrebe za kapitalnim investicijama. HT je dosad uspijevao zadržavati svoju ciljanu profitabilnost operativnim uštedama, restrukturiranjem i modernizacijom poslovanja, kao i računovodstvenim politikama (odgodama troškova), što govori da takav model nije dugoročno održiv, stoga i od HT-a očekujemo konvergenciju trendovima u narednim godinama. "


 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Točno,

svi ti prepisivači i amateri već godinama očekuju pad EBITDA marži kod HT-a, a HT već godinama HT obara sve rekorde u visinama postotka EBITDA marži.

Koliko ja čujem iz internih izvora slijedeći cilj HTa je prijeći EBITDA maržu od 50%.

Suprotno ovom članku, možemo očekivati propast Optima telkoma te povećanje udjela HT-a na tržištu!

ZAŠTO MAJSTOR NIJE ZADRŽAO POTROŠAČE KADA JE TAKO SPOSOBAN!!!! OPRAVDANJE nalazi: Znate i drugima pušta brod pa je i moj popustio!! UVIJEK OPRAVDANJA nesposobnosti!

New Report

Close